Silviu Mares 24 octombrie 2017
25 octombrie, Ziua Armatei Romane sarbatorita la Braila

Miercuri dimineață, începând cu ora 10.00, în Piața Independenței din municipiul Brăila, vor avea loc manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei Române, la care sunt așteptați să participe oficialități publice locale, militari și simpli cetățeni.

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

În 25 octombrie 1944, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940. Astfel, generalul Gheorghe Avramescu a dorit să îi facă un cadou Regelui, care împlinea 23 de ani și care, cu două luni mai devreme, scosese România din războiul contra Națiunilor Unite și pornise lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Tot în 25 octombrie 1944, trupele românești au trecut în Ungaria, după cum menționa generalul Gheorghe Avramescu într-un ordin de zi.

La Brăila, ceremonia militară și religioasă va avea loc în Piața Independenței, la Monumentul Sublocotenentului Erou Ecaterina Teodoroiu, începând cu ora 10.00. De la ora 11.00 militarii vor prezenta elevilor Colegiului Național ”Gheorghe M. Murgoci” o expoziție de tehnică și echipamente militare.

Între orele 17.00-18.00, Muzica Militară a garnizoanei Brăila susţine un concert aniversar la Brăila Mall. Seara, militarii brăileni se vor retrage cu torțe, începând cu ora 19.00, pe traseul Piața Independenței — Catedrala ”Nașterea Domnului” din Brăila.

Comentarii