Silviu Mares 8 noiembrie 2017

Consilierul județean PMP Ionel Adetu a spus într-o conferință de presă că taxa pentru apa de ploaie ar trebui eliminată, însă în contextul în care, legal, nu se poate face acest lucru, pot fi alte găsite soluţii alternative.

Președintele executiv al PMP Brăila a precizat că eliminarea taxei pe apa pluvială de pe factura la apă s-ar putea face prin stabilirea unei sume modice lunare şi introducerea acesteia în impozitul pe proprietate pe care cetățenii îl plătesc în fiecare an. Acesta a adăugat că nici societăţile comerciale nu trebuie ignorate de autorităţile locale în condiţiile în care calculul diferit pentru apa de ploaie le afectează grav bugetul.

Această taxă pe apa de ploaie este reglementată printr-o hotărâre de Guvern, dar opinia noastră este că taxa pe apa de ploaie pentru cetăţeni ar trebui eliminată. Până la urmă nu prezintă o utilitate pentru cetăţean, ci pentru CUP Dunărea. Această apă pluvială spală canalele, conductele de canalizare ale societății de apă. Cetăţeanul ar trebui să nu mai suporte această taxă. Dacă ne gândim bine, oricum toată apa de ploaie ajunge pe domeniul public. Deci, o propunere din partea noastră ar fi, așa cum am auzit și o opinie a preşedintelui CJ Brăila, o taxă de 1-2 lei pe lună. Nici asociaţiile de locatari nu ar mai fi stresate cu această taxă pe apa pluvială. În concluzie, noi suntem de acord cu anularea ei, dar dacă nu se poate acest lucru, să o trimită spre impozitul pe locuinţă. Şi aşa că Primăria plăteşte apa pluvială de pe stradă tot din banii cetăţenilor
, a afirmat Ionel Adetu.

Consilierul PMP a spus că a purtat mai multe discuţii cu reprezentanţi ai mediului privat şi mulți dintre aceștia s-au plâns de preţul uriaş pe care au ajuns să îl plătească la utilităţi, doar pentru apa de ploaie. Acesta a precizat că în anul 2011 taxa era de 0,46 lei pe metrul cub, iar acum a ajuns la 2,42 lei pe metrul cub.

În şase ani această taxă a crescut de aproape şase ori. Nu se poate aşa ceva! Mai mult, nicio societate nu poate să îşi previzioneze în buget apa de ploaie. Pentru că ştim că într-o lună plouă, în alta nu, dar niciunul nu a găsit o lună în care să nu aibă prinsă în factură apa de ploaie. Că au fost 6 sau 10 metri cubi, dar lună de lună această taxă apare pe factura de utilităţi. Pentru societăţile comerciale propunerea noastră ar fi reducerea la 50% a tarifului
, a mai declarat consilierul județean Ionel Adetu.

În opinia acestuia ar trebui făcută o analiză cât mai serioasă la nivelul CUP Dunărea pentru a fixa o taxă lunară pentru societăţile comerciale, indiferent de cât plouă, să nu mai fie fluctuaţii şi să poată fi prinsă în bugetul societăţii de la începutul anului sau premergător anului, atunci când îşi fac bugetul.

Comentarii