Dan Bistricean 20 iunie 2014

4021-4

Am urmat sfatul unui prieten şi astăzi vă punem un pic în temă cu rubrica de publicitate prezentă în jurnalele vremii, secţiune extrem de simpatică aşa cum se va vedea mai jos. Având deja la îndemână Adevărul brăilenilor din 20 iulie 1915, spicuim din această gazetă câteva îndemnuri de reclamă apetisante.

Aşadar pe la 1915, bodegile brăilene erau un picuţ mai orientate în a oferi o gamă mai diversă de vinuri. Eu, unul, acum în 2014, n-am găsit în Brăila vreo „vinărie” care să-ţi arate mai mult de 3-4 soiuri de molan.

Pe la 1915 însă, Bodega Lacrima Zorilor avea şpriţ pe alese:

Recomandăm tuturora vinurile gustoase şi excelente din pivniţile Gheorghe Stănescu şi care se regăsesc de vânzare la Bodega Lacrima Zorilor, Brăila Strada Galaţi nr. 2, telefon 22: Vin de Drăgăşani 1 leu/kilo, Negru vârtos 1, 40 lei, Tomâios 1,60 lei, Risling 1 leu, Ruginit 1 leu, Braghina 1 leu, Negru Bordeaux 1,60 lei.

La acestea, proprietarii recomandă la preţuri foarte convenabile (desfidem orice concurenţă) şi Ţuică de Văleni, vinuri de Sarica şi vin spumos Regal, Mastică veritabilă de Hio, Cogniac Grecesc.

Ei şi la final, ţineţi-vă bine, aflăm că Orice fel de băuturi se distribuie la domiciliu. Acum nu ştiu câtă lume din Brăila avea telefon la acea vreme ca să comande la domiciliu vin şi spirtoase, dar trebuie să recunoaştem, chestia asta cu livrarea şpriţului la domiciliu este… nouă, chiar dacă e din 1915!

Ca să rămânem tot la probleme de voie bună, amintim aici şi de Berăria Monopol din Piaţa Traian, pe atunci Sfinţii Arhangheli. De bună seamă, brăilenii care se respectau nu beau o halbă oriunde şi oricum, adică evitau speluncile şi îşi doreau condiţii de igienă specifice farmaciilor. Altfel care ar fi sensul prezentării făcute de patroni Berăriei Monopol:

Vizitaţi Berăria Monopol, Piaţa Sf. Arhangheli, proprietar Ilie Vinţescu. Localul este întreţinut de o curăţenie exemplară şi serviciul prompt.

Ce să mai spun? Aşa da!

Comentarii