Diana Corcan 23 mai 2014

Pagina 11 a

 

Ana Aslan s-a născut la 1 ianuarie 1897, la Brăila, fiind ultimul din cei patru copii ai Sofiei și ai lui Margarit Aslan. Se pare că Ana Aslan și-a moștenit mama, pe care a admirat-o și a privit-o ca model. Aceasta era o bucovineancă frumoasă și educată, cu 20 de ani mai tânără decât soțul ei. Tatăl Anei, lipsit de abilități în afaceri, ruinează ce mai rămâne din averea familiei la jocurile de cărți. După ce urmează în Brăila cursurile Colegiului Romașcanu, la 13 ani, Ana Aslan, pierzându-și tatăl, pleacă cu familia la București. Aici, după ce absolvă Școala Centrală, e tentată, conform marilor provocări ale timpului ei, să devină pilot. Chiar zboară cu un mic aparat tip Bristol-Coandă. În final, se hotărăște să ajungă medic. Declară greva foamei pentru a înfrânge împotrivirea mamei sale și se înscrie la Facultatea de Medicină.

În timpul primului război mondial îngrijește soldații în spitalele militare din spatele frontului de la Iași. În 1919 se întoarce în București unde lucrează alături de marele neurochirurg Gheorghe Marinescu. Termină Facultatea de Medicină și e numită preparator la clinica condusă de profesorul Daniel Danielopolu. Urmează o activitate didactică și spitalicească  la Filantropia, la Institutul Clinico-Medical al Facultății de medicină din București, la Clinica Medicală din Timișoara și la Spitalul C.F.R. Din 1949 devine șeful Secției de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București. Este momentul când Ana Aslan își începe cariera de gerontolog. C. I. Parhon, alt spirit vizionar din lumea medicinei românești, o susține spre a pune bazele, în premieră mondială, a Institutului de Geriatrie.

Pagina 11 b

Celebritatea Anei Aslan

 

Fiind repede recunoscută în întreaga lume, reușind să ocupe un loc important în lumea științifică internațională, Ana Aslan a scăpat într-un fel printre degete regimului comunist. A putut să călătorească și să-și desfășoare activitatea de cercetare. Domeniul ”sensibil” și unic pe care îl inaugurase, domeniu care revigora mituri și promitea umanității nemurirea, a creat, cu siguranță,  speranțe intimidante și la nivelul Cabinetelor 1 și 2. Se știe grija pe care o avea pentru propria-i sănătate Nicolae Ceaușescu. În plus, având ca pacienți prinți, regi, președinți de state, șefi ai serviciilor secrete, actori e.t.c., Ana Aslan a adus bani buni în pușculița statului comunist.

În 1952 Ana Aslan descoperă Gerovitalul, produs brevetat în 30 de țări, și, în 1980, împreună cu Elena Polovrăgeanu, inventează Aslavitalul. Primește numeroase titluri și distincții, dintre care importantul premiu internațional și medalia ”Leon Bernard”, prestigioasă distincție oferită de O.M.S.

Viața secretă a Anei Aslan

 

Inteligentă și fascinantă, Ana Aslan trezea repede interesul oricărui bărbat. Și totuși,această femeie atât de admirată și-a manifestat slăbiciunea și vulnerabilitatea  cel puțin în cele două relații importante din viața sa. Prima ei legătură de taină a fost cu Daniel Danielopolu, celebru fiziolog și farmacolog, lângă care s-a instruit profesional în prima parte a tinereții. Făcând concesii aparențelor, mergea în casa acestuia, se  întreținea cu membrii întregii familii, jucând bridge cu soția lui, pe care a și îngrijit-o într-o anumită ocazie. Danielopolu a fost marea ei iubire din tinerețe. Cea de-a doua iubire, de la maturitate, i-a fost dăruită lui Duiliu Zamfirescu, fiul scriitorului cu același nume, fost ambasador al României la Paris. Fiind o femeie plină de umor, Ana Aslan l-ar fi comparat pe primul cu un cogniac Metaxa de cea mai bună calitate, iar pe cel de-al doilea, cu o șampanie franțuzească. Au existat și alți bărbați în viața acestei femei rafinate, cu picioare superbe, după care se întorceau privirile oricărui bărbat, o femeie cu aerul și ținuta unei adevărate “Channel”. La 80 de ani era iubită cu pasiune de un bogat om de afaceri italian, din Milano, cu mulți ani mai tânăr decât ea. A preferat să rămână singură și să se dedice profesiei. Femeie extrem de elegantă, s-a bucurat întotdeauna de momentul când putea purta un diamant, o blană naturală, un șirag de perle veritabile. Se știe că îi plăcea să facă shopping în călătoriile în care mergea. Savura dulciurile franțuzești și băuturile fine, dar și întâlnirile cu prietenii. Cel de-al doilea prenume al ei fiind Vasilichia, după originea greacă a tatălui său, de fiecare 1 ianuarie, Ana Aslan sărbătorea cu prietenii Noul An și Sfântul Vasile cu șampanie și caviar. Ca tribut adus cochetăriei sale, n-a existat zi să nu se coafeze. Pirovano era croitorul ei personal și venea special din Italia pentru a-i îmbogăţi garderoba. Îi plăceau deux-piece-urile și pantalonii de stofă și mătase naturală în culori pastel.

 

Pagina 11 d

Curiozități și mistere

 

Această femeie cultivată, care vorbea cu ușurință șapte limbi străine, îi citea pe clasicii ruși în limba franceză și era îndrăgostită de picturile lui Salvador Dali, credea cu fanatism în prezicerile ghicitoarelor. În casa ei din Bulevardul Aviatorilor primea frecvent o femeie care îi ghicea în cafea și în cărți. Se spune că ghicitoarea era, fără îndoială, un om al Securității.

În același timp, Ana Aslan, care provenea dintr-o familie burgheză tradițională, era foarte credincioasă. Purta permanent la ea icoana Maicii Domnului. Toate aceste detalii paradoxale care îi compuneau viața erau binecunoscute Securității, la fel ca și bogata ei corespondență, care cuprindea scrisori oficiale și intime. O altă întrebare misterioasă este cea cu privire la averea ei. După ce a murit, casa i-a fost ocupată de o rudă a Elenei Ceaușescu și bunurile au dispărut fără urmă.

Dorința Anei Aslan

 

Ana Aslan a avut o ultimă dorință: să fie înmormântată în cripta Kalinderu-Danielopolu din cimitirul Bellu. Academia Română, respectând întocmai indicațiile sosite de la Cabinetele 1 și 2, în mod special pe cele venite de la Elena Ceaușescu (care n-o agrease niciodată prea mult), nu a ținut cont de această doleanță simplă și firească.

Medicul Maria Georgescu, cea care i-a fost discipol și prietenă întreaga viață, a stat alături de Ana Aslan până în ultima clipă. Ea a fost martoră la panica care o cuprinsese pe Ana Aslan înainte de final, la coșmarurile teribile pe care aceasta le-a avut în perioada comei vigile, când monologul său sugera un presupus inchizitoriu, când îndoiala și teama puseseră stăpânire pe ea făcând-o să afirme lucruri cel puțin stranii.

Înainte să moară, într-o ultimă viziune, i-a apărut profesorul Daniel Danielopolu. De aici decizia și dorința ei de a fi înmormântată alături de acesta.

 

Pagina 11 e

Un spirit vizionar

 

Ana Aslan a fost un om de știință al momentului, dar și un spirit vizionar. A crezut până în ultima clipă că ”nu se moare de bătrânețe, ci de boală”, un lucru pe care, astăzi, știința îl confirmă în parte. Se fac frecvent transplanturi de organe, se înlocuiesc inimi și se prelungește durata de viață. În ceea ce privește chirurgia estetică, aceasta  pare să fie o manevră care să astupe temporar ridurile de pe portretul lui Dorian Gray, personajul celebru al lui Oscar Wilde. Deocamdată, experimentul de clonare a oiței Dolly a eșuat! Se pare, totuși, că trebuie să fie un Dumnezeu care să sufle deasupra!

Comentarii