Mihai Tudose pentru europarlamentare - ProRomania
Silviu Mares 4 ianuarie 2018
Declarația Unică se depune online

Guvernul a adoptat la finele anului trecut o Ordonanta de Urgenta care permite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa retina la bugetul propriu 15% din sumele recuperate de la contribuabili pentru a le acorda premii angajatilor. OUG a fost publicata in Monitorul Oficial pe 29 decembrie. ANAF vrea astfel sa „cointereseze” angajatii ca sa creasca gradul de colectare, avand in vedere ca exista un „grad scazut de satisfactie in ceea ce priveste conditiile de munca”.

Ministerul Finantelor scrie in OUG ca „nivelul de salarizare constituie un factor important in fluctuatia mare a personalului”, aratand ca „in primele trei trimestre ale anului in curs au fost inregistrate 1.086 incetari ale raporturilor de serviciu” in ANAF.

Nota de fundamentare arata ca „de multe ori echipele de control sunt supuse presiunilor din partea contribuabililor, de multe ori fiind formulate plangeri penale impotriva membrilor lor sau se confrunta cu amenintari din partea contribuabililor, in special din partea celor care se afla in zona de criminalitate economica”.

Incepand cu anul 2018, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin infiintarea unei activitati finantate integral din venituri proprii, poate retine, ca venituri proprii, o cota de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ fiscale, procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor si hotarari judecatoresti pronuntate in materie  penala care au la baza  sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ramase definitive in sistemul cailor de atac, reprezentand:

a) impozite, taxe si contributii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin incasare, compensare sau executare silita;

b) obligatii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin incasare, compensare sau executare silita;

c) valoarea sumelor incasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;

d) repararea prejudiciului material si sume confiscate prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala care au la baza sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, stinse prin incasare, valorificare sau executare silita.

se arata in OUG aprobata la sfarsitul anului.

Constituirea veniturilor se face din sumele stinse intr-un exercitiu financiar, cu conditia ca actele prevazute prin care au fost stabilite sumele respective sa ramana definitive in sistemul cailor de atac in acelasi exercitiu financiar.

In situatia in care exercitiul financiar in care se sting sumele difera de exercitiul financiar in care actele raman definitive in sistemul cailor de atac, constituirea veniturilor se face din veniturile bugetare ale exercitiului financiar in care cele doua conditii, respectiv stingerea si ramanerea definitiva, sunt indeplinite cumulativ.

Comentarii