Silviu Mares 16 octombrie 2017
Baut si cu permisul suspendat, depistat de politistii din Viziru

Duminică dimineață, la ora 09:50, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier l-au depistat în trafic pe un tânăr, în vârstă de 25 de ani, din judeţul Constanța, în timp ce conducea autoturismul  pe DE 584, pe raza comunei Viziru, având permisul de conducere reținut din data de 19 iunie 2017.

În urma testării cu aparatul etilotest, poliţiştii au constatat că șoferul cu permisul suspendat avea în aerul expirat o îmbibaţie alcoolică de 0,94mg/l. Acesta a fost condus la spital fiindu-i recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis şi sub influenţa alcoolului.

Poliția Română reamintește că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

  1. Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
  2. Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează!

Refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Comentarii