Silviu Mares 24 mai 2017
Bogdan Stoica, premiul I la Concursul ”Fără Ură, cu toleranță”
Bogdan Stoica, premiul I la Concursul ”Fără Ură, cu toleranță”

În cadrul unui eveniment desfășurat la Spațiul Public European din București, a avut loc premierea câștigătorilor competiției școlare ”Fără Ură, cu toleranță”. Concursul, lansat în data de 7 februarie 2017 cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet, a reunit 300 de proiecte din 239 de școli înscrise în competiție și a implicat peste 24.000 de persoane în activitățile desfășurate la nivel național de către elevi și cadre didactice. Liceul de arte Hariclea Darclee din Brăila, a fost reprezentat de elevul Bogdan Stoica și profesoara Veronica Picuș, și au câștigat premiul I la categoria claselor liceale.

Ca în fiecare an, concursul adresat școlilor a stârnit interesul elevilor și cadrelor didactice, astfel că ne-am bucurat să vedem că proiectele au fost foarte numeroase și consistente. Având în vedere complexitatea probelor și etapelor concursului, sperăm că efortul depus de cei implicați va avea efecte concrete în diminuarea și conștietizarea bullyingului
., a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Miza concursului a fost conștientizarea efectelor pe care situațiile de bullying le au asupra tuturor celor implicați, fie că vorbim despre victimă, despre agresor sau despre martor. Statisticile celei mai recente cercetări Salvați Copiii pe această temă, menționează că fenomenul se menține la cote ridicate, 46% dintre copii declarând că au fost martorii unei situații de bullying în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online.

Adeseori, comportamentele asociate bullying-ului sunt interpretate de numeroși adulți, părinți și cadre didactice, ca strategii de adaptare firești pe care copiii le folosesc în mod natural și pentru care nu este necesară intervenția adulților. În realitate, comportamentele de bullying reprezintă unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru sănătatea și protecția copiilor, care prin caracteristicile specifice (dezechilibru de putere, regularitate, intenția de a provoca suferință fizică și/sau emoțională), devine imposibil de gestionat doar la nivelul grupului de copii
, a declarat Diana Stănculeanu, psiholog Salvați Copiii.

La concurs au participat elevii și profesorii din învățământul preuniversitar. Competiția a beneficiat de susținerea Ministerului Educației Naționale, desfășurându-se în perioada 7 februarie — 24 martie 2017, iar copiii și adolescenții au participat potrivit ciclului de învățământ în care se încadrează.

Câștigătorii competiției au fost:

— categoria I (clasele I-IV) — Premiul I: Școala Metropolitană ARC București; Premiul II: Colegiul Național Andrei Mureșanu, Bistrița-Năsăud; Premiul III: Școala Gimnazială Oprea Iorgulescu, Câmpulung.

— categoria II (clasele V-VIII): Premiul I: Școala Gimnazială nr. 10, Bacău; Premiul II: Scoala Gimnazială Nr.2 Râmnicu Sărat; Premiul III: Colegiul Național Spiru Haret, Tecuci.

— categoria III (clasele IX-XII): Premiul I: Bogdan Stoica – elev și Veronica Picuș -profesor – Liceul de Arte H. Darclee, Brăila; Premiul II: Necula Anca Mihaela și Stăncele Gabriel -elevi & Bărțăgui-Georgescu Carmen – profesor, de la Colegiul Național Carol I, Craiova; Premiul III: Colegiul Național Gheorghe Șincai, Baia Mare.

Autorii proiectelor câștigătoare au primit diplome din partea Ministerului Educației Naționale și Salvați Copiii. Recompensarea claselor câștigătoare a constat în echipamente care vor facilita procesul educațional.

Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naționale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiții de mai mare siguranță a Internet-ului și a noilor tehnologii online de către copii.

Organizația Salvați Copiii România a participat la programul de finanțare al Comisiei Europene și a câștigat licitația de proiect, asumându-și din 2008 rolul de Coordonator național.

Organizația Salvați Copiii desfășoară, din anul 1990, programul ”Și noi avem drepturi!”, având ca scop informarea copiilor în vederea conștientizării drepturilor și responsabilităților lor, sensibilizarea adulților cu privire la copil și drepturile sale, sporirea gradului de respectare a drepturilor copilului și, nu în ultimul rând, stimularea copiilor și tinerilor să participe în programe și acțiuni sociale.

Premiile au fost oferite de către sponsorii competiției: UPC, Telekom Romania, Allview, Orange și au constat în televizoare SMART, laptop-uri, tablete și videoproiectoare, iar deplasarea câștigătorilor și organizarea conferinței au fost posibile cu sprijinul Fundației Amaris.

 

Comentarii