Dan Bistricean 5 mai 2014
Bomba, 5 aprilie 1915
Inundatii Iasi 1932. Bahluiul iesit din matca
Inundatii Iasi 1932. Bahluiul iesit din matca

Acum 99 de ani şi o lună, pe 5 aprilie, în toată ţara ploua mult. Prea mult! Apele revărsate inundau casele şi pământurile oamenilor. Atât în ţară, cât şi la Brăila. De ce potopeau apele avutul oamenilor? Pentru că erau puţine diguri şi prost făcute, iar autorităţile se grăbeau să rezolve problemele doar la nivel teoretic: Domnule ar trebui să…,Treaba asta nu ne-ar costa decît… etc. Exact ca acum, în secolul XXI. Lecturaţi puţin materialul de mai jos, din jurnalul brăilean Bomba, din 5 aprilie 1915 şi, la final, veţi avea impresia că aţi citit un articol din 5 mai 2014 … Garantat!

Inundaţiile din judeţ

Apele venind anul acesta foarte mari, au produs adevărate ravagii atât în judeţ, cât şi în port. Cu tot digul solid de piatră, dstul de înalt ca să apere contra unor eventuale inundaţi, imobilele din port sunt toate absolut sub apă.

În judeţ, în comunele Cotu Mihali, Vameşu, Vădeni şi Stăncuţa sunt complet inundate producând proprietarilor pagube colosale. Asemenea inundaţii nu s-au pomenit dela 1894.

Prefectura, spre a evita astfel de dezastre, a intervenit de multe ori pe lângă proprietarii moşiilor supuse inundaţiilor pentru facerea în comun de diguri, dar proprietarii au căzut de acord fără însă a se decide să sacrifice vreun ban.

Şi totuşi la cotul Siretului, unde sunt aşezate comunele Cotu Mihali şi Vameşul, s-ar fi putut foarte uşor construi un canal pe vechea albie a Siretului, care să desfiinţeze cotul care întotdeauna a fost cauza revărsărilor acestui râu. Lucrarea, după cât se spune, n-ar fi costat nici 20.000 lei, ea însă ar fi protejat atât averile celor bogaţi, cît şi a ţăranilor ce le lucrează pământurile.

Credem de altfel că timpul nu e perdut şi că în faţa marilor pagube de azi produse de inundaţie, proprietarii vor accepta propunerea Prefecturei.

Şi noi credem la fel ca F., timpul nu e pierdut. Singura noastră temere este aceea că, peste vreo alţi 99 de ani, nepoţii noştri vor citi şi ei în presă despre surprinzătoarele inundaţii de primăvară care au surprins prin surprindere deopotrivă autorităţi, oameni, animale, case etc.

Comentarii