Anamaria Corneanu 31 martie 2014
Braila in bezna de Ora Pamantului
Braila in bezna de Ora Pamantului
Braila in bezna de Ora Pamantului

Sâmbăta, 29 martie 2014, toată lumea a sărbătorit Ora Pământului. La noi, la Brăila, cu ocazia acestei zile, în Piaţa Traian au avut loc o serie de manifestări. Printre cei care au făcut spectacol s-au numărat elevii de la diferite unităţi de învăţământ din municipiu, precum şi membrii unui faimos circ, venit la Brăila pentru a oferi momente de neuitat cetăţenilor urbei noastre.

În fiecare an, în ultima zi de sâmbătă a lunii martie tot mapamondul serbează Ora Pământului. Anul acesta, această zi a fost cea de sâmbătă, 29 martie 2014. În Brăila, cetăţenii au venit cu mic, cu mare, în Piaţa Traian pentru a sărbători această zi.

Manifestările cultural-artistice au fost organizate de Primăria Brăila şi Casa de Cultură a Municipiului, în colaborare Liceul de Artă „H. Darclee”, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”, Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” Filiala Brăila, Consiliul Judeţean al Elevilor, Asociatia Art Event şi organizaţii de mediu.

Au avut loc şi jonglerii cu foc, momente oferite de membrii unui faimos circ din Italia, care a a venit în urbea noastră pentru a oferi brăilenilor momente de neuitat. Alte activităţi care s-au desfăşurat sâmbătă au fost un flash mob cu peste 300 de tineri, teatru din umbre, colecta de peturi, colecta de 5.000 de borcane, energia verde generată prin mersul pe biciletă, mesaje transmise de brăileni cu tema “Schimbarea suntem noi!” (amplasarea unui panou de 30 mp pe care brăilenii scriu sau desenează mesajul), spectacol de folk.

Camelia Guşatu, director executiv al Direcţiei de Cultură, pentru www.probr.ro

S-au plantat flori pe spaţiul verde, iar mii de borcane pictate de elevii şcolilor brăilene au fost folosite pe post de candele. Câteva biciclete au fost aşezate pe suport fix, iar din public s-au căutat voluntari care să pedaleze, astfel încât energia produsă de dinamurile respectivelor biciclete să aprindă becurile de pe un panou, pe care era scris “Ora Pământului, Brăila 2014”. Odată cu stingerea pentru o oră a luminilor exterioare sau interioare care nu sunt esenţiale funcţionării şi deconectarea echipamentelor electronice aflate în stand-by este momentul să trecem la o schimbare pozitivă şi profundă a modului nostru de a relaţiona cu mediul.

În intervalul orar 20.30 – 21.30, următoarele instituţii au ales să închidă iluminatul exterior: Casa Memorială „Petre Ştefănescu Goangă”, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, Teatrul „Maria Filotti”, Muzeul Brăilei, Centrul de Creaţie, Primăria Municipiului Brăila, două bănci şi un hotel din Centrul oraşului.

 

Comentarii