Anamaria Corneanu 28 martie 2014
Braila s-a inscris in competiția pentru Capitala Earth Hour Romania
Braila s-a inscris in competiția pentru Capitala Earth Hour Romania
Braila s-a inscris in competiția pentru Capitala Earth Hour Romania

13 oraşe s-au înscris anul acesta în Competiţia pentru Capitala Earth Hour organizată la nivel naţional de WWF-România, în cadrul campaniei anuale oficiale Earth Hour (Ora Pământului). Oraşele înscrise în competiţie sunt: Brăila, Adjud, Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Bucureşti, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighişoara şi Tulcea.

Oraşele au organizat luna aceasta, în cadrul concursului, diverse evenimente şi acţiuni care să aduca în atentia comunităţii locale problemele de mediu şi lucrurile ce pot fi făcute pentru a construi un viitor mai durabil.

Pentru a se înscrie în concurs, oraşele, reprezentate de primării, ONG-uri şi asociaţii locale, instituţii de învăţământ şi de cultură au trebuit să formeze echipe de campanie de minimum 3 – maximum 10 membri şi să trimită un formular de participare până la data de 12 martie.

La Brăila, evenimentele se desfăşoară astfel:

17 – 27 martie  – în şcolile generale din municipiul Brăila, peste 1000 de elevi din clasele III–VII au pictat peste 5000 de borcane de diverse forme si mărimi în vederea transformării acestora în candele;

18 – 25 martie – elevii Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” au realizat din sfoară şi aracet cele 9 planete care urmează a fi amplasate în Piaţa Traian, în data de 29 martie. De asemenea, au fost confecţionate 3000 de eşarfe care vor fi purtate de toţi participanţii în cadrul evenimentului de sâmbătă, 29 martie, din Piaţa Traian;

18 – 27 martie – Liceul de Artă „H. Darclee” şi Asociaţia Artevent – s-au realizat machetele pentru realizarea momentului „Teatru de Umbre”;

18 – 27 martie – au fost confecţionate panoul şi  sistemul aferent care va genera energie verde;

18 – 28 martie – Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” – Filiala Brăila, în parteneriat cu Consiliul Judeţean al Elevilor, au realizat repetiţii pentru momentul “flashmob”. Participă peste 200 de tineri. Dansul se va desfăşura după ce vor fi închise luminile din Piaţa Traian. Mâinile celor peste 200 de tineri vor fi vopsite cu vopsea ecologică fosforescentă;

15 – 30 martie – în organizarea Primăriei Municipiului Brăila şi serviciului de utilitate Publică pentru Administrare şi Gospodărire Locală Brăila, se desfăşoară în toate cartierele din oraş acţiuni de ecologizare (cu voluntari de la Selgros, asociaţii de proprietari, societăţi economice brăilene, elevi, operatori de salubritate).

Evenimentul de sâmbătă, 29 martie 2014, din Piaţa Traian – Municipiul Brăila, începe la ora 18.00.

În Piaţa Independenţei va fi montat un panou solar.

Acţiunile organizate de Primărie şi Casa de Cultura a Municipiului, în colaborare cu Liceul de Artă “H. Darclee”, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”, Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” – Filiala Brăila, Consiliul Judeţean al Elevilor, Asociaţia Artevent şi organizaţii de mediu, se desfăşoară, în ziua de sâmbătă, 29 martie, începând orele 18.00, în Piaţa Traian.

Vor avea loc, printre altele, jonglerii cu foc, un flash mob cu peste 300 de tineri, teatru din umbre, colectă de peturi, colectă de 5000 de borcane, energie verde generată prin mersul pe bicicletă, mesaje transmise de brăileni cu tema “Schimbarea suntem noi!” (amplasarea unui panou de 30 mp pe care brăilenii scriu sau desenează mesajul), spectacol de folk.

Se vor planta flori pe spaţiul verde, iar mii de borcane pictate de elevii şcolilor brăilene vor fi folosite pe post de candele. Câteva biciclete vor fi aşezate pe suport fix, iar din public vor fi căutaţi voluntari care să pedaleze, astfel încât energia produsă de dinamurile respectivelor biciclete să aprindă becurile de pe un panou, pe care va scrie „Ora Pământului, Brăila 2014”.

Odată cu stingerea pentru o oră a luminilor exterioare sau interioare care nu sunt esentiale funcţionării şi deconectarea echipamentelor electronice aflate în stand-by, relaţionarea noastră cu mediul ar putea trece la o schimbare pozitivă şi profundă.

În aceeaşi zi, în intervalul orar 20.30 -21.30, următoarele instituţii au ales să închidă iluminatul exterior: Casa Memorială „Petre Ştefănescu Goangă”, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, Teatrul „Maria Filotti”, Muzeul Brăilei, Centrul de Creaţie, Banc Post, BRD , Hotelul Traian, Primăria Municipiului Brăila.

 

 

Comentarii