Silviu Mares 19 august 2017
Catalin Canciu demis prin fax
Catalin Canciu demis prin fax
Catalin Canciu demis prin fax

Inspectorii generali ai Inspectoratelor Școlare din 13 județe a fost demiși printr-un ordin al ministrului Educației, Liviu Pop, informează HotNews.

Printre inspectorii aflați pe această listă se numără și Cătălin Canciu, inspectorul școlar general de la ISJ Brăila. Pe lista celor demiși se mai află alți 12 inspectori școlari generali din județele Caraș Severin, Ialomița, Ilfov, Buzău, Vrancea, Constanța, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinți și Călărași.

Ordinul ministrului, semnat însă de Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a fost transmis de la București, vineri seară, prin fax. Deciziile de revocare ar urma să intre în vigoare peste 15 zile.

Cătălin Canciu a câștigat concursul pentru inspector școlar general în august 2015, iar la exact doi ani de la instalare a fost demis din funcție. Acesta a precizat că nu va lăsa lucrurile așa și va contesta decizia ministrului de revocare din funcție.

Conform ordinului ministrului de revocare din funcție a inspectorului școlar general din ISJ Brăila, pe data de 4 septembrie va înceta contractul de management al acestuia și se va reîntoarce la catedra rezervată.

Ordinul de revocare al inspectorului general Cătălin Canciu a fost emis în baza unui referat al Direcției Generale de Management Preuniversitare în care este acuzat de ”încălcarea gravă a art. 7 pct. 1 din contractul de management precum și dispozițiie art. 9 lit. c) și art. 7 pct. I din Anexa 8 la OMECTS nr. 5557/2011 privind aprobarea Metodologiei de desfășurare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar general, inspector școlar general adjunct din inspectoratele școlare și de director al casei corpului didactic”.

Motivele invocate în acest referat sunt faptul că ”Inspectoratul Școlar al Județului Brăila nu a prezentat Ministerului Educației Naționale Raportul privind starea învățământului brăilean pentru anul școlar 2015-2016 încălcând astfel prevederile art. 4 lit. B, pct. 18 coroborate cu cele ale pct. 20 din Contractul de management nr. 10185/19.08.2015”.

Inspectorului școlar i se impută faptul că ”a transmis tocmai în data de 24.07.2017” raportul de audit pentru anul 2017, care conform serviciului de audit al MECTS ar fi trebuit predat pe 20 iulie 2017. O altă abatere gravă în opinia ministrerului este nerespectarea termenului până la care trebuia să prezinte raportul implementării standardelor de control intern managerial pentru semestrul I al anului 2017. ISJ Brăila ar fi transmis această raportare pe 27 iulie, în timp ce termenul solicitat ar fi fost 18 iulie a.c..

Un alt motiv care a stat la baza revocării din funcție a inspectorului școlar general al ISJ Brăila este ”nerespectarea termenului de transmitere a situațiilor financiare pe semestrul I al anului 2017”, care trebuiau transmise la minister până pe 31 iulie și pe care ISJ Brăila le-a transmis pe 2 august 2017.

Comentarii