Silviu Mares 20 octombrie 2017
Colaborare ITM - Jandarmeria Braila, pe linia controalelor privind reducerea muncii la negru

Avand in vedere obiectivele din Planul National de actiune pentru implementarea Strategiei, Inspectia Muncii a semnat Protocoale de Colaborare cu Jandarmeria Romana pentru a organiza Campanii si alte actiuni de control in care Inspectoratele Teritoriale de Munca sa intreprinda actiuni de control in vederea combaterii muncii fara forme legale de angajare.

Toate actiunile intreprinse de I.T.M. Braila in colaborare cu IJJ Braila din aceasta perioada au avut ca scop principal realizarea obiectivelor privind reducerea incidenței muncii nedeclarate, munca fara forme legale de angajare, munca la negru.

In primele 9 luni ale anului 2017, inspectorii de munca din cadrul  I.T.M. Braila au efectuat 916 controale la agenti economici care desfasoara activitate pe teritoriul judetului Braila. Pentru neconformitatile constatate in domeniul relatiilor de munca, cu ocazia verificarilor efectuate au fost aplicate 724 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 882.500 lei. Cu ocazia controalelor au fost depistați 44 angajatori care practică munca fără forme legale de angajare, fiind identificate 156 de persoane fara contract individual de munca incheiat in forma scrisa, aplicandu-se sanctiuni contraventionale în valoare totala de 699.700 lei. 
, a declarat Liviu Arhire, inspector sef la ITM Braila.

Totodata au fost identificate persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise, sau au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea prevederilor HG 500/2011 – 795 persoane.

De asemenea au fost inaintate sase plangeri penale Parchetului de pe langa Judecatoria Braila pentru primirea la munca a 72 persoane (asistenta sociala, constructii, comert si fabricare articole imbracaminte) care prestau activitate in beneficiul angajatorului fara a avea incheiate in forma scrisa contracte individuale de munca.

In perioada de referinta, impreuna cu reprezentatii Jandarmeriei au fost organizate 72 de actiuni comune.

”In cadrul acestor actiuni de control am avut o buna colaborare cu reprezentantii Jandarmeriei, care au asigurat cu profesionalism securitatea inspectorilor de munca, si au furnizat operativ, datele de identificare ale persoanelor depistate in activitate, in situatiile in care acestea au refuzat cooperarea cu echipele de control. Totodata, in vederea eradicarii muncii nedeclarate, au fost intensificate controalele cu acest obiectiv, fiind organizate actiuni de control si in timpul noptii. De asemenea au fost efectuate controale in zilele de sambata si duminica, in cadrul carora au fost verificate si aspecte referitoare la respectarea de catre angajatorii verificati a prevederilor legale in domeniul muncii. Actiunile desfasurate au fost intens mediatizate de catre presa locală, în vederea constientizarii anagajatorilor in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca”, a precizat Liviu Arhire.

Comentarii