Mihai Tudose pentru europarlamentare - ProRomania
Silviu Mares 23 decembrie 2017

Scandal la ultima şedinţă ordinară a CJ Brăila din acest an. Consilierii judeţeni liberali au contestat prezența pe ordinea de zi a ședinței de joi a 11 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, care vizau salariile funcţionarilor publici din aparatul propriu şi ai instituţiilor subordonate.

La începutul şedinţei, consilierii PNL Brăila, prin vocea președintelui Alexandru Dănăilă, au semnalat faptul că proiectele aflate pe ordinea de zi la punctele 25 până la 35, nu au fost transmise odată cu convocarea şedinţei. Dănăilă a cerut amânarea întregii ședințe pe motiv că rapoartele la proiectele respective fuseseră întocmite în avans, cu numere de înregistrare şi acte oficiale care urmau să vină abia cu două zile înainte de şedinţă.

Liberalul a cerut amânarea şedinţei până la punerea la punct a respectivelor proiecte, însă propunerea nu a fost primită prea bine de PSD-işti.

Cu explicaţii pentru situaţia semnalată de liberali a venit secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu, care a precizat că într-adevăr proiectele respective au ajuns mai târziu la mapă, însă totul s-a datorat legislaţiei de la nivel naţional care prevede că trebuie să existe dialoguri cu sindicatele pe teme precum salariile.

“La momentul la care a fost convocată şedinţa ordinară au fost transmise mapele, mai puţin aceste 11 proiecte. 10 dintre ele au un specific aparte, dat fiind faptul că au intervenit modificări legislative de ultimă oră, care au prevăzut că stabilirea salariilor şi chesiunile de personal trec prin hotărâre de CJ după consultarea cu sindicatele reprezentative şi reprezentanţii salariaţilor. Legiuitorul a prevăzut ca aceste consultări să se desfăşoare pe o perioadă de 30 de zile, deci 20 noiembrie – 20 decembrie”, a expliat Priceputu, care a recunoscut că documentaţia a fost gata dinainte de a avea concluziile negocierilor şi avizele comisiei.

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a propus scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor de la 25 până la 35, însă nu a fost de acord cu amânarea şedinţei ordinare. Acesta a precizat că va convoca o şedinţă extraordinară pentru a dezbate proiectele respective în data de 27 decembrie, la ora 9:00, în sala 404 a Palatului Administrativ.

Chiriac a propus scoaterea de pe ordinea de zi a celor 11 proiecte cu bucluc, iar decizia s-a aprobat cu 11 abţineri din partea grupului de consilieri judeţeni PNL.

Când a supus aprobării restul de 25 de proiecte rămase pe ordinea de zi, liberalii s-au ridicat, iar președintele Alexandru Dănăilă a anunţat că grupul PNL părăseşte sala de şedinţe.

După ce PNL-iştii au părăsit sala, proiectele rămase, cu mici excepţii unde au existat amendamente, au fost aprobate pe bandă rulantă. În schimb, patru proiecte care aveau nevoie de prezența unui cvorum de două treimi dintre consilierii în funcție au fost amânate pentru ședința din 27 decembrie.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Comentarii