Pro Braila 24 iunie 2014
Control Day Out revine in forta, pe 27 iunie, la Arena Verde Stop
Control Day Out revine in forta, pe 27 iunie, la Arena Verde Stop
Control Day Out revine in forta, pe 27 iunie, la Arena Verde Stop

 

Vineri, 27 iunie, cu începere de la ora 17.00, după o pauză de un an, Control Day Out revine în forţă, cu un line-up muzical hipnotic. Tricky, Chinawoman, Alexandrina, Fine It’s Pink şi When Saints Go Machine sunt artiştii care vor concerta live în cadrul Control Day Out 3, la o seară relaxantă pe iarbă în centrul Bucureştiului, pe Str. Barbu Văcărescu 161-164, la Arena Verde Stop. Control Day Out este un eveniment organizat de Control Club, cu sprijinul Tuborg, avându-i ca sponsori pe Nokia şi Absolut.

Monstru sacru al trip-hop-ului, Tricky, pe numele său adevărat Adrian Thaws, s-a remarcat în 1991, prin colaborarea cu Massive Attack la albumul lor de debut, Blue Lines. Artistul lansează primul album solo în 1995, Maxinquaye, un melanj inedit de rap șoptit, vocea mieroasă la Martinei Topley-Bird, beat-uri hip-hop și sample-uri bine alese. Discul a fost nominalizat la Mercury Prize și votat „albumul anului” de NME, devenind un punct de referință în cultura muzicală a anilor ’90 şi propulsându-l pe Tricky la rang de vedetă. De atunci, au urmat nu mai puțin de nouă albume de studio, prin care Tricky a făcut eforturi să se distanțeze de Maxinquaye și imaginea pe care i-a conferit-o presa. De la Pre-Millenium Tension (1996), un disc cu un sound dark și claustrofobic, la Knowle West Boy (2008), în care artistul cu rădăcini jamaicane și ghaneze face dovada etichetei „brown punk” pe care însuși a folosit-o pentru a se descrie.

 

 

Organizatorii evenimentului notează:

Cu noul album, False Idols (!K7, 2013), Tricky se întoarce la punctul de plecare, livrând un follow-up spiritual la Maxinquaye, o încercare de a se regăsi muzical. Albumul înglobează colaborări cu Francesca Belmonte, Fifi Rong, Nneka și Peter Silberman (The Antlers). „Nu mă îndoiesc că noul album este mai bun decât Maxinquaye. Sunt mândru de fiecare piesă și nu-mi pasă dacă publicul îl va îndrăgi sau nu. Fac ce am vrut dintotdeauna, ce am făcut încă de la primul album. M-am întors la punctul de plecare”, spune artistul.

După ce a umplut până la refuz sala de concerte a clubului Control, Chinawoman revine la București în plin turneu de promovare a noului album, Let’s Part in Style, lansat în luna februarie a acestui an. Let’s Part in Style este al treilea album de studio al artistei canadiene cu origini ruse, comparată adesea în amplitudine poetică cu Nico, Leonard Cohen, Alla Pugacheva sau Tanita Tikaram. Let’s Part in Style conţine același sound familar, post-punk minimalist, europop și același timbru vocal inconfundabil, însă Chinawoman reușește să surprindă din nou prin temele alese și nota tragi-comică din piesele sale.

 

 

Despre Alexandrina, organizatorii Control Day Out 3 notează:

Născută în Chișinău, Republica Moldova, într-o familie de artiști, Alexandrina Hristov a început să cânte la pian și să compună încă de la vârsta de 8 ani. A urmat Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău – în toată activitatea ei ulterioară, muzica și pictura au rămas strâns legate. Odată cu apariția în filmul lui Paul Cuzuioc, Trois femmes de Moldavie, Alexandrina a atras atenția publicului românesc, mutându-se în București în 2007, unde și-a început activitatea concertistică.

Primul album, Om de lut, apărut în 2009 și conținând hituri ca Printre Flori, Noi doi, Roule le taxi sau Maria (de leagăn), a fost primit fantastic atât de către publicul larg cât și de media. Deschiderea către genuri muzicale diverse a făcut ca piesele Alexandrinei să fie remixate de artiști de pe scena electronică locală, precum Silent Strike, Matze, Dan Handrabur sau Secuem.

Așteptat de fani timp de aproape 5 ani, noul material discografic, Flori de Spin, este un punct de cotitură în muzica Alexandrinei. Fiind un album produs 100% de ea, compozițiilor și versurilor proprii li se adaugă orchestrația originală, updatată la sonoritățile contemporane. Pe lânga cele patru single-uri apărute deja: Orașul Umbre, Pijamale reci, Flori de spin și Spre sud, albumul conține atât piese mai vechi, cunoscute de public din concerte, precum Avionul de aur, Te simt, Cea mai frumoasă parte din lume, cât și piese noi. Albumul este disponibil în format digital, pe pagina de Bandcamp a artistei și pe majoritatea platformelor digitale de distribuție muzicală.

 

 

Ieșenii de la Fine, it’s Pink și-au început avetura muzicală la începutul anului trecut, iar primele live-uri au constat în sesiuni de cover-uri ce împleteau muzica lor preferată cu căutarea unui sound propriu. Puternic influenţaţi de Sigur Ros, Pink Floyd, Alt J și Radiohead, sound-ul FIP a început să prindă culoare, concretizându-se într-un melanj care împleteşte natural tonalitățile post-rock, trip-hop şi electronic.

Formația When Saints Go Machine a fost fondată în 2007, dar abia în 2011 a atras atenţia criticilor de muzică, odată cu marcarea debutului prin albumul Konkylie, la casa de discuri scandinavă !K7.

 

 

Organizatorii spun:

În spatele titulaturii criptice se ascund patru artiști din Copenhaga și un mix complicat de influențe: dance, post-punk, experimental electronica, dar și o doză sănătoasă de pop autentic. Rezultatul – un sound care, deși comparat deseori cu The Knife, Caribou sau Arthur Russell, este unic și original precum o scoică (konkylie, în daneză).

Recent-lansatul Infinity Pool (!K7, 2013) reprezintă un pas într-o direcție diferită de synthpop-ul molipsitor al release-urilor precedente. Discul este deschis de o piesă în colaborare cu rapper-ul american Killer Mike, iar sound-ul dark electronic îndeamnă la introspecție.

Biletele pentru Control Day Out 3 costa 100 de lei si pot fi achiziționate din rețeaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti & Humanitas şi online pe www.eventim.ro. Biletele se găsesc și la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4), Shift Pub (Str. General Eremia Grigorescu, nr. 17) și online pe www.easytickets.ro. În seara evenimentului, preţul biletelor va fi de 130 de lei.

 

 

 

Comentarii