Silviu Mares 2 ianuarie 2013
Liberalii braileni il vor pe Iohannis presedinte al tarii

Cum au muncit parlamentarii braileni in 2013. Astazi Vasile Varga

In decembrie 2012 notarul Vasile Varga a fost ales deputat USL in colegiul 2 Braila si se afla la primul sau mandat de parlamentar, dupa o experienta de consilier in CLM Braila. Vasile Varga, poate cel mai cunoscut notar din Braila, este membru al Grupului parlamentar PNL si membru al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, iar din decembrie 2013 este membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Italiana.

In primul sau an parlamentar, Vasile Varga a luat cuvantul in plen de 13 ori, in 10 sedinte, avand in acestea 4 declaratii politice. Totodata, deputatul liberal a avut 14 initiative legislative, 10 intrebari si interpelari.

Una dintre propunerile legislative ale deputatului Varga se refera la modificarea ?i completarea Legii nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole ?i celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 ?i ale Legii nr.169/1997. Acest proiect de lege a fost respins de Senat, iar in camera Deputatilor a primit aviz favorabil, cu unanimitate de voturi in Comisia pentru drepturile omului, dar a primit aviz negativ, cu majoritate de voturi, la Comisia pentru administratie.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea articolului 76 din Legea educatiei nationale nr.1/2011 a trecut de Camera Deputatilor ca urmare a depasirii termenului de 45 de zile si a fost inaintata la Senat pe 10 decembrie 2013. Initiativa legislativa este semnata de 29 de deputati PNL si se refera la reintroducerea Concursului pentru admiterea in invatamantul liceal si profesional. Al treilea proiect de Lege initiat de deputatul liberal se refera la modificarea si completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, care a trecut „tacit” de Senat si a primit aviz favorabil in Comisii la Camera Deputatilor. Acest proiect legislativ este semnat de 79 de parlamentari USL, dar si doi deputati PP-DD, insa singurul parlamentar de Braila semnatar al proiectului este Vasile Varga. Un alt proiect de lege semnat si de  parlamentarul PNL este cel referitor la instituirea Zilei Nationale pentru Adoptie pe data de 2 iunie, proiect de lege care a trecut de Senat si se afla pe odinea de zi a Camerei Deputatilor.

Tot Varga, impreuna cu alti 70 de parlamentari, printre care si deputatul PSD de Braila, Marian Dragomir si senatorul PSD Ion Rotaru, au initiat un proiect de lege pentru modificarea ?i completarea Legii dialogului social nr.62/2011, care a trecut de Senat si a primit si aviz favorabil de la Comisii in Camera Deputatilor. In schimb, Guvernul a trimis Parlamentului un punct de vedere prin care nu sustine adoptarea acestui proiect de lege!

O propunere legislativa care a iscat scandal public si pe care Vasile Varga si-a pus semnatura a fost cea privind modificarea si completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, prin care se dorea suspendarea proceselor pe durata judecarii de catre Curtea Constitutionala a exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate.

Aceasta modificare, respinsa in trecut de CCR, incerca din nou sa protejeze de bratul Legii parlamentarii care erau cercetati de DNA pentru comiterea unor infractiuni.

Pe 17 decembrie, cand proiectul se afla pe ordinea de zi pentru dezbateri si vot final, Varga Vasile, deputat PNL, membru al Comisiei juridice, de disciplin? si imunitati, a solicitat in Plen retragerea semnaturii sale „in calitate de initiator al Propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionaledeoarece braileanul era singurul penelista care semnase alaturi de PSD propunerea care  iscase scandal public ca asigura superimunitatea parlamentarilor infractori.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea i-a replicat insa deputatului brailean ca “nu puteti sa va retrageti in momentul in care incepem dezbaterea. Deci in momentul in care se pune pe ordinea de zi un proiect de lege, in acel moment, si are raportul de la comisie, nu mai poti sa-ti retragi… Va rog frumos sa cititi Regulamentul”.

Dupa ce societatea civila si Opozitia au protestat public, proiectul de lege a fost respins de deputati cu 265 voturi pentru respingere si doar 22 pentru adoptarea propunerii initiata de Varga si alti 12 deputati.

Deputatul Vasile Varga, dar si PSD-istii Marian Dragomir si Mihai Tudose, si-au pus semnatura impreuna cu alti 103 parlamentari de la toate formatiunile politice reprezentate in parlament pe un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii. Prin acest proiect de lege se dorea cresterea alocatiei de stat pentru copiii intre 2 si 18 ani, in raport cu indicatorul social de referinta, de la 0.084 ISR pana la 0.4 ISR in anul bugetar 2015-2016. Propunerea legislative a fost insa respinsa de Senat si acum se afla la avizare la comisiile din Camera Deputatilor.

Propunerea legislativa de modificare si completare a Legii nr.223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, initiat de Vasile Varga si alti 15 deputati si senatori de la PSD, PNL si UDMR, a fost respinsa in Senat si are si un punct de vedere al Guvernului care nu sustine adoptarea acestei initiative legislative. In deputatul liberal de Braila s-a trezit spiritul de monarhist si a facut o initiativa legislativa prin care ziua de 10 mai sa fie Ziua Declararii Independentei Romaniei, pentru „restabilirea adevarului istoric si reluarea traditiei istorice din anii 1866-1947, cand era sarbatorita ca Zi Nationala a Romaniei”, asa cum se arata in expunerea de motive intocmita de actualul ministru al culturii, Gigel Stirbu.

Nici aceasta initiativa nu are girul Guvernului Ponta, fiind de asemenea respinsa in Senat.

O alta propunere legislativa a liberalilor, semnata de Vasile Varga, dar si de Crin Antonescu, nu insa si de liderul liberalilor braileni, Catalin Boboc, se refera la abrogarea art.276 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal. Potrivit expunerii de motive ce insoteste propunerea legislativa ”art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, avand titlul marginal ”presiuni asupra justitiei” incrimineaza fapta unei persoane care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida. Sanctiunea ce se poate aplica este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda… Acest fapt nu face decat sa creeze posibilitatea pronuntarii unor solutii arbitrare care sa aduca atingere libertatii de exprimare”. Proiectul de lege se afla depus la Senat, ca prima camera sesizata.

Tot la Senat se afla si propunerea legislativa privind transmiterea unor bunuri imobile dezafectate din domeniul privat al statului si administrarea autoritatii publice centrale in proprietatea privata a autoritatilor administratiei publice locale, initiata de 151 deputati si senatori de la toate partidele, singurul parlamentar brailean care sustine acest proiect fiind Vasile Varga. Prin acest proiect de lege se doreste trecerea unor imobile dezafectate apartinand autoritatilor centrale in administrarea autoritatilor locale, pe baza unor „cereri motivate”.

Un grup de 60 de deputati PNL, printre care si Vasile Varga, propune modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modific?rile si completarile ulterioare. Conform acestor propuneri, impozitul pe veniturile din pensii se retin si se vireaza la bugetul de stat, iar acesti contribuabili pot dispune virarea unui procent de 2% din acest impozit catre entitati nonprofit, unitati de cult sau burse private. Aceasta initiativa legislativa a fost depusa la Senat pe 9 decembrie.

Tot la aceeasi data, deputatul liberal Vasile Varga si alti 35 de deputati si senatori, printre care si deputatul PSD de Braila Mihai Tudose, au depus la Senat o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.752 din 27 decembrie 2001 privind organizarea si functionarea Academiei Romane. Prin acest proiect de lege se vrea, printre altele, ca numarul maxim de membrii titulari si membrii corespondenti ai Academiei Romane sa fie de 191, iar numarul maxim al membrilor de onoare din tara si din strainatate sa fie de 140, din care cel mult 45 din tara. In prezent, numarul membrilor titulari si corespondenti ai Academiei Romane este de 157.

In ceea ce priveste initiativa celor 334 deputati si senatori de la PSD, PNL, PC si minoritati, care doresc schimbarea Constitutiei, initiativa legislativa a fost depusa la Senat pe 25 iunie 2013, dar a ramas in acest stadiu. Singurii parlamentari USL de Braila care nu au semnat aceasta initiativa legislativa sunt Silviu Dorin Petrea de la UNPR si Cristian Rizea de la PSD.

Interventiile deputatului Vasile Varga in Camera Deputatilor
Interventiile deputatului Vasile Varga in Camera Deputatilor

Interventiile deputatului Vasile Varga in Camera Deputatilor

Dupa depunerea juramantului, in 2012, prima interventie in Plenul Camerei a lui Vasile Varga a fost pe 26 februarie, cand a prezentat raportul Comisiei juridice la proiectul de lege pentru modificarea OG nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Prima declaratie politica a deputatului Vasile Varga a fost pe 29 octombrie, cand a prezentat Plenului declaratia politica „25 octombrie – 8 noiembrie: zile de bucurie pentru toti romanii”, cu referire la faptul ca MS Mihai I a aniversat pe 25 octombrie 92 de ani, iar pe 8 noiembrie urma sa serbeaze ziua onomastica. Interventia sa a vrut sa fie una de elogiere a regelui, dar si de a arata sustinerea si aprecierea liberalilor pentru acesta si pentru monarhie in general. Asta in conditiile in care liderul PNL isi doreste mai mult ca orice sa ajunga presedintele Romaniei, fara a lasa vreo portita monarhiei. Pe 12 noiembrie, in declaratia politica intitulata „Datele statistice confirm? juste?ea m?surilor economice liberale”, amintint cresterile „pe hartie” din economia romaneasca, dar neuitand sa atace fosta guvernare PDL cand au fost inchise „aproape 200.000 de intreprinderi mici si mijlocii, totul pe fondul unei indatorari tot mai accentuate a populatiei”, neprecizand care sunt acele masuri liberale ale ministrilor PNL. In 19 noiembrie, Vasile Varga a avut o alta declaratie politica, cu titlul „Non bis in idem„, in care a facut apologia nevoii „modificarii si completarii Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului”. „USL considera ca lipsa cvorumului sau introducerea cvorumului de participare mai redus le permite participantilor sa constientizeze importanta votului lor si ii incurajeaza sa participe in numar cat mai mare la scrutin”, a concluzionat Vasile Varga in declaratia lui politica.

Ultima declaratie politica a parlamentarului brailean a fost pe 28 noiembrie, cu declaratia „Podul peste Dunare de la Braila, o necesitate nationala”. ”Consider ca, prin parteneriatul Romania – China vom reusi intr-un timp scurt sa rezolvam o mare parte din problemele pe care le avem in domeniul infrastructurii de transport naval, rutier sau feroviar, iar ca brailean nu pot sa nu imi exprim speranta ca podul peste Dunare de la Braila isi va gasi finantare si executare cu sprijin consistent si din partea partenerilor chinezi”, arata Vasile Varga in declaratia sa.

In anul 2013 Vasile Varga a adresat 10 intrebari si interpelari executivului
In anul 2013 Vasile Varga a adresat 10 intrebari si interpelari executivului

In anul 2013 Vasile Varga a adresat 10 intrebari si interpelari Executivului

Prima interpelare a fost adresata in data de 23 aprilie Ministrului Muncii (membru PNL ca si el-n.red.), prin care se interesa de posibilitatea continuarii activitatii dupa implinirea varstei standard de pensionare, intr-o tara in care tinerii sunt nevoiti sa plece din tara pentru ca in Romania nu isi gasesc locuri de munca si din cauza faptului ca multi pensionari inca mai ocupa diverse posturi, cel putin in sistemul bugetar!?

Pe deputatul de Braila l-a mai interesat si de ce CNAS nu a acordat fonduri suficiente pentru Clinica de Chirurgie din Cluj Napoca.

Notarul Varga nu a inteles ca 127/2013 se refera doar la o anumita categorie de persoane, si a adresa o interpelare colegului sau de partid, Relu Fenechiu, pe atunci ministru Transporturilor.

Totodata, Vasile Varga l-a interpelat pe ministrul educatiei, Remus Pricopie, cu privire la situatia absolventilor promotiei 2009 de la Universitatea Spiru Haret, iar pe doamna ministru Maria Grapini despre situatia micilor deponenti pentru actiunile „Dracula Park” .

O alta interpelare a deputatului a fost adresata presedintelui Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, cu privire la plata compensatiilor banesti.

De asemenea, Vasile Varga a adresat o interpelare la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice cu privire la posibilitatea legala de anulare de pe facturile fiscal emise de CUP Dunarea Braila pentru apa pluviala si meteorica.

In 27 noiembrie, Vasile Varga s-a adresat ministrului Justitiei cu privire la posibilitatea indexarii pensiilor grefierilor, iar in 18 decembrie a adresat o intrebare ministrului mediului, Lucia Varga (coincidenta de nume-n. red.), cu privire la problema unei societati comerciale care primise in concesiune de la Primaria Movila Miresii si ANPA Lacul Esna din comuna Movila Miresii, dar pentru care Administratia Nationala Apele Romane – Buzau a solicitat pe cale judecatoreasca anularea acestei concesiuni, sustinand ca este singurul administrator al Lacului Esna.

Deputatul Vasile Varga a participat la 810 voturi din 1348 care s-au dat in Camera Deputatilor, fiind prezent la 551 voturi finale, din cele 813 voturi.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.