Anamaria Corneanu 31 martie 2014
Doar 13 locuri disponibile in caminele de batrani

 

Doar 13 locuri disponibile in caminele de batrani
Doar 13 locuri disponibile in caminele de batrani

 

Nicoleta Oancea, director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila, a făcut o scurtă prezentare a serviciilor acordate în cele 3 cămine de bătrâni, precum şi a situaţiei locurilor disponibile. Doar 13 locuri mai sunt disponibile în cele 3 cămine de bătrâni. De ani buni, Direcţia de Asistenţă Socială se confruntă cu o serie de probleme, printre acestea fiind numărul scăzut de personal, dar şi norma de hrană alocată în fiecare lună, de 8,3 lei, care nu a mai fost modificată din anul 2008.

În cadrul ultimei sedinţe a Comitetului consultativ de dialog civic care a avut loc la Prefectura Brăila, Nicoleta Oancea, director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila, a facut o scurtă prezentare a serviciilor acordate în cele 3 cămine de bătrâni, precum şi a situaţiei locurilor disponibile. Potrivit acesteia, de la începutul acestui an şi până în prezent au fost depuse aproximativ 50 de solicitări de găzduire pe perioadă nedeterminată, 26 de persoane vârstnice fiind instituţionalizate, restul urmând a fi soluţionate în limita locurilor disponibile. Directorul Nicoleta Oancea a precizat că, în momentul de faţă, la Căminul Lacu Sărat, din cele 142 de locuri, doar 6 mai sunt libere. Căminul “Sf. Petru şi Pavel” are o capacitate de 201 locuri, din care 161 sunt în sediul principal de pe strada Caraiman şi 40 în cel de pe strada Zambilelor. Aici mai sunt doar 3 locuri disponibile. La Centrul de Asistenţă Paleativă “Sf. Maria”, din cele 200 de locuri, doar 4 mai pot fi ocupate.

Nicoleta Oancea, în cadrul Comisiei de Dialog Social

Costul de întreţinere la Lacu Sărat este de 463 lei pentru persoanele dependente, 443 lei pentru cele semidependente şi 423 lei pentru cele independente. La Căminul “Sf. Petru şi Pavel” se percepe o taxă de 345 lei, iar la Centrul de Asistenţă Paleativa “Sf. Maria” – o taxă de 300 lei. De câţiva ani, Direcţia de Asistenţă Socială se confruntă cu o serie de probleme, printre acestea fiind numărul scăzut de personal, existenţa multor cazuri sociale semnalate de Spitalul Judeţean de Urgenţă unde sunt părăsiţi bătrânii, dar şi norma de hrană alocată în fiecare lună, de 8,3 lei, care nu a mai fost majorată din anul 2008.

 

Comentarii