Silviu Mares 21 octombrie 2017

Vineri dimineață, 17 elevi din clasa a III-a de la Școala gimnazială din comuna Victoria, din judeţul Brăila, au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Brăila fiind intoxicați cu antigel. Aceștia au ajuns la spitalul din brăila în jurul orei 13.00.

Elevii clasei a III-a, 14 băieți și trei fetițe, au avut ora de educație fizică, după care au băut apă de la chiuvetele din școală. Apa era amestecată cu antigel, o substanţă toxică, infiltrată din instalaţia de încălzire. Lichidul poate afecta inima, creierul, rinichii şi stomacul.

Din primele informaţii e vorba despre o lucrare la centrala termică a şcolii, în urma căreia antigelul s-ar fi scurs în sistemul de alimentare cu apă. Nu este exclus ca apa infestată cu antigel Este posibil ca apa cu antigel să fi ajuns în rețeaua de alimentare și a caselor din împrejurimi.

Copiii au consumat apă după ora de educație fizică și au constatat că are un gust ciudat, dulceag. Au anunțat profesorii și imediat au fost alertate serviciile de urgență, iar copiii au fost transportați la spital.

Deocamdată starea lor este bună, dar efectele în cazul ingerării de antigel intervin după 3-4 ore. Copiii s-au prezentat cu o ingestie accidentală cu antigel, sau etilen glycol” a precizat Alina Neacşu, director medical şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Brăila.

Elevii au rămas internați la secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgnță unde vor fi monitorizați cel puțin 24 de ore.

Şcoala din comuna Victoria este în reabilitare și extindere, iar constructorul a decis să introducă antigel în instalaţia de încălzire a școlii înaintea sezonului rece.

Nu se cunosc încă cauzele care au făcut ca antigelul să ajungă în instalaţia de alimentare cu apă. Conducerea școlii a luat măsuri pentru a preveni ca alți copii să conume apă contaminată.

Consumul de antigel poate duce la convulsii, dureri abdominale, tulburări cardiace, tulburări neurologice, iar substanţa anticorozivă poate chiar să ducă la blocarea rinichilor, în funcție de cât de mult lichid a fost băut şi cât a stat substanţa toxică în corp.

Două investigaţii, de la Poliţie şi Inspectoratul şcolar, caută vinovatul pentru acest incident.

Comentarii