Silviu Mares 12 mai 2017
Fostul hypermarket PIC din Braila achizitionat de un producator local de mobila de baie
Fostul hypermarket PIC din Braila achizitionat de un producator local de mobila de baie
Fostul hypermarket PIC din Braila achizitionat de un producator local de mobila de baie

Retailerului PIC, fondat de frații Penescu din Pitești la începutul anilor ′90, a dispărut definitiv, odată cu vânzarea spațiilor comerciale pe care PIC le deținea în cinci mari orașe, printre care și Brăila. Toate cele cinci hipermarketuri ale companiei aflate în faliment şi-au găsit cumpărător după mai mulţi ani de încercări.

Grupul PIC a deschis hypermarket-ul de la Brăila în luna octombrie 2007. În perioada de recrutare de personal, complexul a oferit brăilenilor aproximativ 600 de locuri de muncă, dar numărul de salariaţi de la Brăila s-a tot redus, până când hypermarketul a fost închis definitiv în 2009, fiind primul din cele cinci hypermarketuri ale PIC care au fost închise.

Magazinul din Brăila a fost cumpărat de SC Badenmob SRL Brăila, un producător local de mobilier de baie, al cărui proprietar este Silviu Caloianu. Magazinul din Călăraşi a fost preluat de gigantul francez Saint Gobain, cel din Craiova a ajuns în portofoliul unui jucător de pe piaţa de distribuţie şi transport. Primele două magazine vândute au fost cele din Oradea şi Piteşti, în 2014, primul fiind achiziţionat de Western Logistics, un grup maltez care voia să-l transforme într-un centru logistic, iar al doilea de investitori locali.

PIC SA, companie controlată de fraţii Ilie şi Cornel Penescu, a intrat în faliment în 2012, la trei ani după ce a intrat în insolvenţă. În ultimii cinci ani lichidatorul judiciar PriceWater HouseCoopers a încercat să vândă activele companiei atât la pachet cât şi pe bucăţi. După mai multe încercări, cele mai importante active ale PIC SA, cele cinci hipermarketuri au fost vândute, ultimele trei unităţi găsindu-şi cumpărător în urmă cu câteva luni.

Grupul PIC, controlat de oamenii de afaceri Ilie şi Cornel Penescu, a închis în perioada 2009-2010 reţeaua formată din cinci magazine (în Piteşti, Craiova, Brăila, Oradea şi Călăraşi) ca urmare a intrării în insolvenţă a firmei din cauza acumulării unor datorii evaluate la vremea respectivă la 80 de milioane de euro către furnizori şi bănci. În insolvenţă numărul creditorilor urcase la peste 1.000. Apoi, PIC SA a intrat în procedură de faliment în anul 2012 după circa trei ani de la momentul intrării în insolvenţă.

Comentarii