ProBraila 6 ianuarie 2014

 

Galerie Foto:Bogdan Vasiliu a scos crucea sfintita din Dunare
Galerie Foto:Bogdan Vasiliu a scos crucea sfintita din Dunare

Brailenii au sarbatorit, alaturi de toti crestinii ortodocsi din tara, ziua marelui praznic al Botezului Domnului in Iordan, Boboteaza. Sute de oameni au participat astazi la sarbatoarea Bobotezei.  

Traditia sfintirii apelor fluviului a fost respectata si in 2014 si, pentru a zecea oara, Bogdan Vasiliu a fost cel care a prins crucea. 

Sarbatoarea Botezului a inceput la ora 8.30 cand Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos a slujit Sfanta Liturghie la Catedrala „Nasterea Domnului” din Braila, inconjurat de un sobor de preoti.

O procesiune formata din slujitori ai Domnului si dreptcredinciosi a strabatut apoi orasul indreptandu-se spre faleza Dunarii unde  la ora 11 s-a  tinut Slujba de Sfintire a apelor fluviului.

In multimea care asista la sarbatoare se aflau primarul Aurel Simionescu, presedintele CJ Bunea Stancu si o mare parte a parlamentarilor braileni: Varga, Dragomir, Boboc, Marioara Nistor.

La finalul slujbei, Inaltpreasfintia Sa a aruncat crucea sfintita in fluviu. Cinci tineri braileni au sarit temerari in apele reci incercand sa o recupereze sperand, asa cum spune traditia, ca vor fi binecuvantati de Dumnezeu de-a lungul intregului an dar si ca vor castiga un premiu oferit de bogatii orasului si de autoritati.

Crucea sfintita aruncata in Dunare de arhiepiscopul Casian a fost scoasa din valurile inghetate de Bogdan Vasiliu. Bogdan Vasiliu a prins crucea pentru a 10 oara, ultima oara cand s-a aruncat dupa ea fiind in anul 2011. De atunci, ne-a marturisit el, nu a mai participat la Boboteaza pentru ca a fost plecat in strainatate, insa acum a revenit cu forte proaspete: ”Ma bucur ca am reusit sa prind crucea anul acesta. In ultimii ani nu am participat, am fost si plecat din tara, dar m-am intors de ceva vreme, am fost dezamagit de strainatate, ne-a spus acesta”.

Interesant, este faptul ca, in 2010, dupa ce a scos pentru a opta oara crucea din Dunare, Vasiliu a declarat ca nu va mai participa la Boboteaza. Tot atunci el declara ca ”a vandut crucile sfintite”, se pare ca lui Gigi Becali, ”pastrand doar una acasa”.

Anamaria CORNEANU

Dorian STOIANOVICI

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.