Mihai Tudose pentru europarlamentare - ProRomania
Anamaria Corneanu 11 martie 2014
Glaucomul, boala care afectează cel mai des regiunea noastră
Glaucomul, boala care afectează cel mai des regiunea noastră
Glaucomul, boala care afectează cel mai des regiunea noastră

Consiliul Judeţean Brăila, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” au organizat, luni, 10 martie 2014, la ora 16.00, sesiunea de informare pentru publicul larg denumită „Glaucomul – cauze, efecte, tratament”.Organizată în sala „Fănuş Neagu” a Bibliotecii Judeţene, campania de informare a fost susţinută de către medici specialişti din cadrul Spitalului Judeţean.

Ieri, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, a avut loc sesiunea de informare a publicului larg denumită “Glaucomul – cauze, efecte, tratament”. Campania de informare a fost susţinută în sala „Fănuş Neagu”, a Bibliotecii Judeţene, de către următorii medici specialişti din cadrul Spitalului Judeţean Brăila: Marilena Androniu şi Teodora Popescu, din cadrul Ambulatoriului de specialitate, Silviu Urda şi Alina Neacşu, de la Secţia de Oftalmologie.

Acţiunea se înscrie în Campania Naţională de Luptă împotriva Glaucomului – STOP GLAUCOM, care se desfăşoară în perioada 9 – 15 martie.

Societatea Română de Oftalmologie s-a implicat activ în acestă campanie, acţiunile sale răspunzând unei necesităţi majore de educaţie medicală a populaţiei pentru prevenirea unuia dintre cele mai importante handicapuri: orbirea.

Doctorul Alina Neacşu a subliniat faptul că persoanele trecute de vârsta de 40 de ani trebuie să acorde o importanţă majoră acestei afecţiuni, mai ales că ea poate fi transmisă prin ADN.

Alina Neacşu, doctor oftalmolog, în cadrul conferinţei:

Această afecţiune nu doare, acest lucru trebuie ştiut! Nu are nicio simptomatologie dureroasă care să ne facă să mergem la medic. Este bine de ştiut că, după 40 de ani, toţi trebuie să facem o consultaţie oftalmologică completă, nu doar o consultaţie optometrică, adică o prescriere de ochelari. Este important de ştiut că cei care au în familie rude cu probleme de vedete grave, aproape de orbire, este bine să se prezinte la o consultaţie cu rudele de gradul 1, pentru că această boală are şi o legătură genetică şi poate fi transmisă.

Medicul Silviu Urda a precizat, la rândul său, că intervenţia chirurgicala nu se aplică în orice caz, ci numai în momentul în care medicamentele prescrise de medic nu îşi mai fac efectul ca urmare a agravării bolii.

Sliviu Urda, doctor oftalmolog, în cadrul conferinţei:

Se începe cu operaţia clasică, care asigură o deschidere între interiorul şi exteriorul globului ocular. De un an de zile implantăm valve, care sunt nişte dispositive rare în România şi din 4-5 operaţii rar eşuează una. Vrem să folosim un şnut mai nou, dar este foarte scump, în jurul a 2, 5 milioane, însă asigură o rată mai mare de succes.

Lupta împotriva glaucomului este un efort comun al Societăţii Române de Oftalmologie, al Societăţii Române de Glaucom, al oftalmologilor în general şi al medicilor de famillie. Cu un diagnostic relativ simplu, dar complet, cu un tratament corect efectuat şi cu o monitorizare adecvată, glaucomul a devenit o boală controlabilă în acest început de mileniu al treilea.

 

Comentarii