Mihai Tudose pentru europarlamentare - ProRomania
Silviu Mares 30 aprilie 2013
Interviu cu primarul comunei Ciocile, Costica Marchidanu
Interviu cu primarul comunei Ciocile, Costica Marchidanu

La capatul drumului judetean 211C, in extremitatea sud-vestica a judetului Braila, se afla una dintre cele mai frumoase asezaminte rurale, renumita prin modul cum a stiut sa pastreze, sa transmita si sa valorifice zestrea de datini si obiceiuri mostenita de la generatiile care au dat nastere localitatii. In acest asezamant, din iunie 2012, primar este Costica Marchidanu.

Costica Marchidanu se afla la primul sau mandat de primar al comunei Ciocile, dupa ce a castigat alegerile locale din 10 iunie 2012 cu 46.54%, obtinand 740 de voturi. Nascut pe 20 noiembrie 1949, Costica Marchidanu a intrat in politica in 1996, cand a fost ales pentru prima data consilier local in comuna Ciocile, din partea PSM. In anul 2000, pe fondul disparitiei de pe scena politica a PSM, care a ajuns sa se contopeasca in PDSR, Costica Marchidanu a candidat pentru functia de primar din partea Aliantei pentru Romania. Cu o diferenta de doar 10 voturi mai putine decat contracandidatul sau, Florea Mangiurea de la PDSR, cei doi au intrat in turul II, unde Mangiurea a obtinut 717 voturi si a ajuns primar al comunei, in timp ce Marchidanu, a obtinut 651 voturi si a trebuit sa se multumeasca cu un mandate de viceprimar. In anul 2004, situatia a fost similara, cu specificatia ca diferenta a fost putin mai mare, iar Costica Marchidanu a candidat din partea PNL. La alegerile din 2008, Marchidanu a candidat din partea PDL, insa s-a clasat abia al treilea, cu 299 de voturi, si a trebuit sa se multumeasca cu patru ani de simplu consilier local.

In anul 2012, Costica Marchidanu a candidat din nou din partea AVB, ca membru al PDL. Desi multi nu ii dadeau sanse, dupa trei esecuri, Marchidanu s-a bucurat de increderea consatenilor si a fost ales primar al comunei Ciocile.

Investit pentru prima data in functia de edil al comunei, Costica Marchidanu nu vrea sa-i dezamageasca. Desi va implini anul acesta 64 de ani, Marchidanu are inca sufletul tanar si dornic sa faca ceva in comuna Ciocile, ceva care sa se vada si cand nu va mai fi primar.

Costica Marchidanu, primarul comunei Ciocile
Costica Marchidanu, primarul comunei Ciocile

Si la peste 60 de ani poti fi inca tanar

R: Domnule Marchidanu, cine sunteti dumneavoastra?

C.M.: M-am nascut in 20 noiembrie 1949 la Ciocile, aici am absolvit cursurile gimnaziale, dupa care am urmat Liceul Agricol din Braila, pe care l-am absolvit in 1970, specialitatea asistent veterinar. Din 1972, dupa efectuarea stagiului militar, am lucrat ca asistent veterinar la Circa Veterinara, iar din 1974 pana in 1978 am fost sef de ferma zootehnica la CAP Ciocile. Din 1978 si pana in anul 2000 cand am devenit viceprimar, am fost din nou asistent veterinar la Circa Veterinara Ciocile.

R: Va considerati un om implinit?

CM: Pot spune si asa. Am doi copii, aranjati la casele lor. Asta e bucuria oricarui parinte. Am incercat si incerc sa-i ajut pe cei din comunitate, asa cum am putut eu si sper sa o pot face si mai mult din postura de primar. Chiar daca am o varsta la care unii se gandesc la pensie, eu nu pot sta locului. Sunt un om de actiune.

R: Ce anume va caracterizeaza?

CM: Punctualitatea si impartialitatea in relatiile cu ceilalti. Pentru mine nu conteaza ca m-ai sustinut, daca intr-o anumita problema nu ai dreptate. In general sunt un om deschis la nou. Invat sa folosesc calculatorul, de exemplu. Si aici nu ma refer doar la a intra pe internet.

R: Ati fost timp de 8 ani viceprimar al comunei, in periada in care primarul era PSD. Cum a fost acea perioada pentru dumneavoastra?

CM: M-a ajutat mult acea experienta. Fiind in administratie vezi si altfel problemele comunitatii si prioritatile. Din exterior spui ca poti face multe, dar realitatea nu este chiar asa. Trebuie sa faci totul calculat. Nu te poti juca cu banii comunitatii. Experienta celor 8 ani in care am fost viceprimar m-a ajutat foarte mult in debutul acestui mandat de primar.

Comuna are nevoie de proiecte pe fonduri europene

Primaria Ciocile
Primaria Ciocile

R: Cum conlucrati cu aparatul din primarie?

CM: Foarte bine. Cu multi dintre ei am lucrat si in perioada in care am fost viceprimar. Din pacate ne lipsesc oamenii care sa stie sa faca proiecte europene, sa atragem fonduri pentru comunitate. Aici suntem un pic deficitari. Dar se poate invata si asta. Eu cat am fost viceprimar am facut cursuri de perfectionare pentru cadre cu studii medii in domeniul urbanismului, arhitecturii si constructiilor, si cursuri de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta.

R: Din ce ati promis in campania electorala, ce ati realizat pana in prezent?

CM: Sunt mai multe lucruri pe care le-am demarat. Am inceput reabilitarea, extinderea si modernizarea iluminatului public in localitatea Ciocile si in satele componente, am impadurit cu salcami o suprafata de 3 ha pe terenuri degradate. Am inceput amenajarea unui parc eolian compus din generatoare eoliene, platforme de lucru, statii de transformare, retele de transport si racord electric. Anul trecut am pietruit DC 28, Chioibasesti – Grivita, pe o distanta de 3 km. In aceasta perioada suntem in plina activitate cu plantarea de plopi pe o distanta de 3 km, pe relatia Ciocile – Padina (judetul Buzau), DC 197. In trimestrul III si IV din acest an vom demara un proiect de modernizare si dotare a cabinetului medical din comuna, unde intentionam sa aducem aparatura medicala necesara unor investigatii minime. Noi suntem cea mai departata comuna din judet de municipiul Braila. Multi batrani nu au mai ajuns la Braila de multi ani.

Ciocile, cea mai departata comuna de municipiul Braila

R: Apropo de distante. Sunt multi braileni care nu au avut ocazia sa ajunga vreodata in comuna Ciocile. Ce ne puteti spune despre comuna al carei primar sunteti?

CM: Ciocile este o comuna  formata din satele Chichinetu, Chioibasesti, Odaieni si Ciocile. La sfarsitul secolului al XIX-lea, comuna facea parte din plasa Calmatuiul si avea in componenta doar satul Ciocile, cu o populatie de 1468 de locuitori. In comuna functionau la acea vreme o moara de aburi, o biserica zidita de locuitori intre 1875–1879, o scoala de baieti cu 25 de elevi, infiintata in 1834 si una de fete cu 7 eleve, infiintata in 1875. In 1950, comuna a trecut la raionul Faurei din regiunea Galati. Suprafata comunei este de 7714 ha, din care intravilan – 262 ha si extravilan – 7452 ha. Populatia actuala a comunei este de 3147 locuitori, cu un numar de 1095 de gospodarii. Avem in comuna o gradinita si doua scoli, una cu clasele I-IV la Chichinetu si una cu clasele I-VIII la Ciocile.

R: Care sunt activitatile specifice comunei?

CM: Principalele activitati ale cetatenilor comunei sunt cresterea animalelor, cultura plantelor, comertul si miciile mestesuguri (dulgheri, tinichigii, zidari, potcovari). Sa nu uit. Avem un ansamblu folcloric recunoscut si pe plan international, Ansamblu “Grausorul”, dar si grupurile vocale „Mugurasii Baraganului” si „La lina fantana”. Avem un Camin Cultural foarte mare, pe care insa anul acesta vrem sa-l reparam la exterior si sa-l dotam cu scaune. Caminul Cultural poarta acum numele fratelui meu, profesorul Octavian Marchidanu, care multi ani a fost directorul Caminului si pe vremea caruia s-a refacut Caminul Cultural din temelii. In prima saptamana din luna august organizam Targul de Vara si Balul Tiganilor, doua evenimente deosebite pentru locuitorii comunei noastre.

R: In incheiere, transmiteti-le un gand locuitorilor comunei, dar si tuturor brailenilor, mai ales ca se apropie Sarbatoarea Pastelui.

CM: Vreau sa le urez tuturor brailenilor ca Lumina Sfanta de Pasti sa le calauzeasca viata, sa le dea sanatate, fericire, incredere pentru a-si implini visele, liniste in suflet si caldura in inimi. Paste Fericit!

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.