Mihai Tudose pentru europarlamentare - ProRomania
Silviu Mares 28 mai 2013
Interviu in exclusivitate cu Dumitru Panturu
Interviu in exclusivitate cu Dumitru Panturu
Interviu in exclusivitate cu Dumitru Panturu

Movila Miresii este o localitate a judetului Braila, remarcabila nu doar datorita lucrarilor de infrastructura pe care le-a suferit de cand primarul Dumitru Panturu se afla in fruntea comunitatii, ci si datorita oamenilor din comuna.

Primarul Dumitru Panturu a fost ales prima data in anul 2000, castigand in turul 2 in fata lui Nita Done Gheorghe. Incepand cu anul 2004, Dumitru Panturu, practic nu a mai avut rival, castigand fotoliul de primar cu 78,92% in 2004, cu 88,08% in 2008 si cu 84,13% in 2012. Dumitru Panturu este nascut pe 24 iulie 1965, casatorit din 1990 cu Liliana Panturu si impreuna au o fata, studenta la Drept.

R: Domnule primar, sunteti de 13 ani in fruntea comunei. Cand si de ce a-ti intrat in politica?

D.P.: In politica am intrat in anul 2000, candidand pe listele ApR, pentru Primaria Movila Miresii. Am candidat pentru ca doream sa realizez ceva pentru comunitate, nu neaparat pentru a face politica.

Scoala Movila Miresii
Scoala Movila Miresii

R: Care ar fi cele mai importante realizari ale dumneavoastra in cei 13 ani?

D.P.: In primul rand alimentarea cu apa a celor trei sate componente ale comunei, Movila Miresii, Tepes Voda si Esna. Tot la capitolul realizari importante pentru comunitate as vrea sa mentionez iluminatul public din comuna, pietruirea tuturor strazilor, reabilitarea tuturor unitatilor de invatamant, reabilitarea Centrului Civic in sat Movila Miresii, reabilitare caminelor culturale in Movila Miresii si Tepes Voda sau reabilitarea celor trei biserici din satele comunei. Acum avem si un targ comunal civilizat, am amenajat doua parcari in comuna si am construit un centru social.

R: Probabil asa se explica faptul ca movilenii va sustin si v-au votat de patru ori pana acum. Ce proiecte v-ati propus pentru urmatorii trei ani in fruntea primariei Movila Miresii?

D.P.: La capitolul investitii propuse a se realiza avem un proiect aprobat pentru platforma de gunoi ecologica si inca un proiect aprobat pentru o gradinita noua in satul Tepes Voda. Tot in stadiu de proiecte in viitorul nu foarte indepartat avem construirea de trotuare pe toate strazile din comuna, reteaua de canalizare si nu in ultimul rand un teren de sport.

Gloria Movila Miresii
Gloria Movila Miresii

R: Echipa de fotbal a comunei a avut rezultate bune in acest sezon de Liga a 4-a. Fotbalul inseamna bani. Cine sustine financiar echipa?

D.P.: Echipa de fotbal, Gloria Movila Miresii, este finantata integral din buget local si un sponsor SC Atlantic Grup. Performanta in sport se face cu pasi mici. Deocamdata imi propun postarea echipei in  Liga a 4-a pana la amenajarea unui teren de fotbal modern si  apoi crearea unei echipe competitive pentru a promova in Liga a 3-a. Anul acesta am ajuns pana in faza semifinalelor Cupei Romaniei la fotbal si ne-a eliminat cea mai buna echipa din judet.

R: Pe langa sport si la capitolul educatie stati bine. Scoala din comuna a realizat de-a lungul timpului rezultate bune la concursurile scolare si sportive. Care sunt profesorii din spatele acestor rezultate?

Scoala Movileana
Scoala Movileana

D.P.: Scoala Movileana este una recunoscuta, avem cadre didactice bine pregatite, iar rezultatele sunt pe masura. Avem in jur de 550 de copii inscrisi in reteaua scolara, din care 180 la gradinita si 370 in clasele I-VIII. Meritul rezultatelor este munca  tuturor cadrelor didactice: educatori, invatatori, profesori plus conducerea scolii care se implica total.

R: O mare problema a zilelor noastre sunt locurile de munca, dar si beneficiarii de ajutoare sociale. Cati locuitori ai comunei sunt angrenati in munca si cati sunt beneficiari ai ajutorului social?

D.P.: Beneficiari de ajutor social in comuna avem circa 300 persoane, restul  lucreaza in agricultura, cultura mare si zootehnie. In jur de 800 de persoane ocupa locuri de munca in diverse ramuri ale economiei, in comuna si in judetul Braila.

R: Care este cel mai mare regret al dumneavoastra dupa 13 ani in fruntea primariei?

Lacu Sarat Movila Miresii
Lacu Sarat Movila Miresii

D.P.: La nerealizari as trece Lacul Sarat Movila Miresii, deoarece nu s-a reusit atragerea unor investitori seriosi pentru introducerea acestuia in circuitul turistic si de agrement. Insa acest proiect nu l-am abandonat. Lacul Sarat, cu o suprafata de aproximativ 200 ha este asa cum il defineste numele un lac sarat ale carui ape si noroi au proprietati terapeutice. Caracteristicile sale terapeutice, atestate prin masuratori efectuate in perioada 1933-1989 sunt si astazi insuficient exploatate si isi asteapta investitorul care sa le valorifice si sa le puna la dispozitia celor care au nevoie sa-si trateze afectiunile reumatice. Namolul sapropelic sulfuros si apa cu continut ridicat de clorura sulfatata, sodica, magneziana, iodurata si bromurata pot deveni in viitorul apropiat o sursa de sanatate.

R: In incheiere, un gand pentru locuitorii comunei.

D.P.: In primul rand le multumesc tuturor pentru increderea acordata si ii asigur ca ma voi consulta, de fiecare data, in legatura cu toate problemele importante din comunitate.Voi continua proiectele de dezvoltare economica si de infrastructura a localitatii. Si nu in ultimul rand le doresc lor si tuturor brailenilor multa sanatate.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.