Silviu Mares 2 august 2017
Liberalii solicita o hotarare a CJ Braila de preluare a terenului neutilizat de galateni pentru constructia de locuinte
Liberalii solicita o hotarare a CJ Braila de preluare a terenului neutilizat de galateni pentru constructia de locuinte
Liberalii solicita o hotarare a CJ Braila de preluare a terenului neutilizat de galateni pentru constructia de locuinte

Consilierii județeni ai PNL Brăila au depus la registratura Consiliului Județean o expunere de motive prin care solicită o poziție a CJ Brăila privind cele peste 950 ha de teren aflate în administrarea CLM Galați și care nu sunt utilizate pentru destinația pentru care au fost acordate de HG 512/23.05.2002.

Consilierii județeni ai PNL Brăila au spus că au sesizat modul în care acest teren este exploatat de autoritățile gălățene.

Conform informaţiilor publice, municipalitatea din Galaţi a utilizat pentru construcţia de blocuri ANL doar 44 ha din această suprafaţă, fiind construite 14 blocuri cu 348 apartamente, iar restul terenului a fost închiriat de-a lungul timpului către mai multe societăţi în vederea exploatării agricole. Valorificarea terenului s-a făcut prin constituirea a două loturi unul de 300 ha şi altul 650 ha.

Având în vedere destinaţia terenului aşa cum este ea prevăzută la art.1, al.1 al Hotărârii de Guvern 512/2002, terenurile în cauză nu puteau fi utilizate decât pentru construcţia de locuinţe
, a declarat consilierul județean Mario Da‘ Ros.

Liberalii spun că în această perioadă, nimeni din Brăila nu a luat nici o măsură cu privire la oprirea jafului deși Administrația Locală a fost sub umbrela PSD de la Revoluție și până în prezent, cu excepția unei acțiuni în Instanță formulată și susținută și de unii consilieri judeteni, membri ai Partidului Național Liberal, dar care, din nefericire, în final, a fost respinsă.

Județul Brăila trebuie să  aibă în proprietate ce este de drept a lui, iar suprafața de 950 ha trebuie să treacă în proprietatea publică a Județului Brăila ca urmare a neutilizării conform destinației prevazute în Hotărârea de Guvern amintită anterior
, afirmă liberalii.

Liberalii au prezentat o listă cu 7 motive pentru care ar trebui îndreptat un prejudiciu pe care județul Brăila l-a avut în ultimii 15 ani, când din estimările lor în visteria Primăriei Galați ar fi intrat circa 1,5 milioane de euro din închirierea pentru activități agricole a terenului neocupat de construcția de blocuri.

Președintele PNL Brăila, consilierul județean Alexandru Dănăilă, a declarat că ”suprafața de teren de 950 ha poate constitui suportul necesar pentru construirea unei zone de interes național ce ar putea să primească finanțare consistentă pentru investițiile din viitor. Cea mai importantă investiție poate fi realizarea unui Parc Industrial care să ofere producătorilor și investitorilor străini posibilitatea de a-și deschide fabrici în județul nostru. Un efect al unui astfel de Parc va fi urbanizarea unei suprafețe de teren pentru care Guvernul a decis desființarea sistemelor de irigații și a celor de desecare tocmai pentru a facilita o utilizare diferită față de cea agricolă a zonei”.

Consilierii PNL au susținut introducerea în bugetul local a unui studiu cu privire la înființarea acestui Parc, cei doi lideri ai Administrației Publice Locale din Brăila, Primarul, respectiv Președintele Consiliului Județean, au considerat acest subiect ca nefiind o prioritate pentru zona noastră.

Parcul Industrial este o investiție absolut realizabilă fiind exemple de succes chiar în orașe care au fost mai mici si mai sărace decât Brăila. Într-o astfel de zonă infrastructura de business ar putea să crească nivelul valorii adaugate pe tot ceea ce s-ar produce la Brăila. 
, a precizat Dănăilă.

La această expunere de motive, semnată de toți cei 12 consilieri județeni ai PNL Brăila, aceștia propun adoptarea unei Hotărâri de Consiliu Județean cu următorul conținut:

”Se aprobă solicitarea adresată Guvernului României privind trecerea din domeniul public a municipiului Galați și administrarea Consiliului Local  Municipiului Galați a suprafeței de 950 ha, pentru care nu au fost respectate prevederile Hotărârii de Guvern 512/2002, și trecerea acesteia în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Brăila. Se împuternicește Președintele Consiliului Județean Brăila, ca prin aparatul de specialitate, să întocmească procedura pentru promovarea documentației în vederea emiterii unei  Hotărâri de Guvern prin Instituția Prefectului- Județului Brăila” .

 

 

Comentarii