Dan Bistricean 22 aprilie 2014
Lumina liberă, 30 martie, 1915
Lumina liberă, 30 martie, 1915
Lumina liberă, 30 martie, 1915

Să vedeţi acum pildă de presă socialist-interlopă la Brăila… Un fiu de milionar brăilean (se pare că, şi el, tot oleacă de interlop) nu are ce face şi răspunde unei provocări formulate în jurnalul local de stânga Lumina liberă. Mai exact, omul le spune ziariştilor că-i bate dacă se apucă să dezvăluie nu-ş ce măgării care ţin totuşi de viaţa lui personală. Iar ziariştii… Staţi să vedeţi ce zic ziariştii:

Răspuns unui nechibzuit

În urma unei mici informaţiuni apărută în numărul trecut al ziarului nostru, în care spuneam că ne vom ocupa de moartea şi viaţa fostului bogătaş Hagi Sima Ivanof, cum şi de viaţa actuală a desfrânatului său fiu Nicu, acesta ne ameninţă cu bătaia spunând că a pus cinci mercenari să ne dea o lecţie de care să pomenim.

Procedeul lui Nicu este o laşitate că în mod mişelesc să ne atace ca în urmă să ne ducă la tăcere, ce mentalitate? fapte care se desprinde din mintea unui om bolnav şi îngâmfat de milioane. (fraza aceasta nu este prea inteligibilă, dar chiar aşa a fost formulată în ziar n.n.). Ai vrut răsboiu cu presa? Bine, fie. Întrucât priveşte brutala ta ameninţare vom şti să fim totdeauna înarmaţi răspunzând la violenţă cu violenţă şi mercenarii de care vorbeşti vor plăti scump nesocotinţa lor.

Răsboiul e deschis. Nicule, nu ai înţeles presa, mintea ta e mărginită între burtă şi tejghea, scutură-ţi capul, pocneşte-l de oale, trezeşte-te din insomnolenţa în care vegetezi. Ţine caii Niculae (a, pardon, că ai automobil). Şearpele ce ese la drum, cel dintâi trecător îi striveşte capul.

Întunecatu-le, vrei să te răsboieşti cu Lumina, dosarul faptelor tale este voluminos, ai puţină răbdare şi citeşte şi urmăreşte oneroasa ta viaţă.

Ştii tu pe unde a trecut graniţa „Cealicoff”?

Justus

Na, Nicule, că te-ai ars, ai dat peste nişte interlopi nu doar cu săbii, ci şi cu gazetă proprie. Acum vă puneţi şi dumneavoastră o întrebare firească: pe vremea aia la Brăila nu exista poliţie, nu erau instanţe de judecată, nu se putea face o plângere? Ba da, erau, aşa cum sunt şi astăzi, de altfel…

Comentarii