Mihai Tudose pentru europarlamentare - ProRomania
C. Cristi 29 septembrie 2016

semn-de-intrebare1

Ştim că, la datul cu părerea, când Monica Paraschiv foloseşte cuvinte ca „prestanţă”, „pretenţii”, produsul final iese ciufulit rău. Pe lângă măcelul logic şi de sens, stimata doamnă este şi tare neîndemânatică când vine vorba de îmbrobodit brăileanul. Pornind de la aprecieri generale, doamna cu „prestanţă” începe să „cânte” cu triluri măsurate de „intelectual” şi sfârşeşte, în final, să zbiere răguşit cu glas asonant de bodegă. Aruncă întâi cu un praf de „aur” în ochi, vehiculând mediocru câteva cuvinte ca „prestanţă”, „legi memorabile”, „prezidiu”, „facultate” etc. Evident, acestor cuvinte îi asociază pe Mihai Tudose şi pe Ion Rotaru. După care „dă cu rahat pe clanţă”, utilizând cuvinte ca „proşti”, „fuduli”, „agramaţi” şi asociindu-i acestora pe primarul de la Cireşu, pe Nicu Niţă de la PSD şi, prin ricoşeu, pe toţi cei de pe lista PNL. Dacă Nicu Niţă e băgat aşa, pentru „imparţialitate”, ceilalţi sunt ţinte veritabile. Exerciţiul de „analiză politică”, avortat de doamna cu „prestanţă”, se vrea un „tur de forţă” care doreşte să dovedească 3 lucruri: 1) smerenie absolută faţă de stăpânii ei, în speţă cei cu „prestanţă”; 2) un soi de şantaj-avertisment de tipul „marele ziar pe care-l patronez (cu prestanţă, evident) va face ravagii în campanie dacă nu se reface lista de la PNL”; 3) că este în posesia metodei de a-i „sătura” pe primarii liberali brăileni ridicându-le în cap tot municipiul, adică punându-i pe „ţărani” la punct din postura de „orăşeancă”.

Acum, vrem, nu vrem, trebuie s-o spunem, deloc academic sau ca la „facultate”, că e o mare „ţărănie” să-i priveşti pe brăilenii din mediul rural în felul ăsta. Ce are primarul de la Cireşu, stimată doamnă cu „prestanţă”?  Ce-i lipseşte ca să nu mai fie „prost” şi „fudul”? Îi lipseşte buletinul de municipiu? Păi asta-i o formalitate. Mai mult de trei sferturi din brăilenii de la oraş sunt de la ţară. Ia verificaţi de unde sunt Rotaru sau Simionescu, de pildă. Sau întrebaţi-vă rudele, dacă nu ştiţi, de unde vă trageţi dumneavoastră, stimată doamnă cu „prestanţă”. Păi vreţi să convingeţi un judeţ întreg, care se trage de la ţară, că nu-i bine să fie reprezentat în Parlament de un om de la ţară? Bizară gândire, ale cărei sensuri îmi scapă. Atunci, de pildă, de cine să fie reprezentat PNL Brăila la alegerile parlamentare? De Dănăilă? Păi e tot de la ţară şi, dacă nu ştiaţi, dintr-o localitate care nu-i din Brăila. E un „ţăran” ne-brăilean. Sau poate îl doriţi pe domnul deputat Vasile Varga? Păi şi el e tot de la ţară şi, la fel ca Dănăilă, dintr-o localitate care nu ţine de Brăila. Deci, ce criteriu tembel e acesta cu împărţitul brăilenilor în „ţărani” şi „orăşeni”?

Dar să trecem la lucruri serioase, „orăşeneşti”! În PNL Brăila nu a avut loc nicio „manevră dubioasă”, cum spune stimata doamnă cu „prestanţă”. Totul s-a desfăşurat conform statutului, cu o procedură de vot agreată în unanimitate de absolut toţi participanţii la şedinţă. Au câştigat cei care au adus voturi partidului şi au pierdut cei care nu au adus decât ponoase liberalismului brăilean. Vă reamintesc, stimată doamnă, că la alegerile pentru Parlamentul European, cei care au pierdut acum în alegerile interne din PNL Brăila, într-un remarcabil tandem cu ziarul pe care-l patronaţi cu „prestanţă”, au scos în municipiu 9%. Scorul „tăranilor”, fără dumneavoastră şi ziarul dumneavoastră, a fost cu mult mai mare. În plus, dacă tot suntem la capitolul „prestant” de analiză politică, vă supun atenţiei un caz de „facultate”: dacă tot ne ameninţaţi că votaţi cu Alianţa Noastră – PNŢCD, fără să vă explic „tehnic”, vă aduc la cunoştinţă următoarea treabă plină de „prestanţă” – în anul 2000, PSD a obţinut doar 37% din votul popular, dar a pus mâna pe 46,5% din mandate prin efectul redistribuirii. Cam la asta va duce şi votul dumneavoastră plin de „prestanţă”. În fine, întreb şi eu, sunteţi membră de partid, sunteţi „sub contract” sau, pur şi simplu, sunteţi extrem de neliniştită, agitată, nedormită? Cred că, dacă sunteţi de acord, un dialog pe tema „prestanţei” v-ar mai domoli un pic. Sau poate nu! Oricum, ţinem legătura!

În altă ordine de idei, un lucru e clar: indiferent ce se va întâmpla cu lista PNL, aceasta este o problemă de organizare internă. În plus, „ţăranii” din judeţ sunt exact la fel de brăileni ca şi noi, cei din oraş. Şi ca să fim cu „prestanţă” până la capăt, o mică sugestie, stimată doamnă cu „prestanţă”: în această frântură de frază („… au votat disciplinaţi la comanda partidului sau dacă au mirosit că nu mai sunt în cărţi pentru alt mandat s-au „transferat” la alt partid.”) , care vă aparţine, mutaţi ghilimelele de pe TRANSFERAT pe AU MIROSIT. Sensul figurat e pe „au mirosit”, nu pe „transferat”. Puţină prestanţă gramaticală, vă rog!

Comentarii