ProBraila 5 ianuarie 2014

SONY DSCNoua lista de medicamente compensate ar putea sa intre în vigoare de la 1 februarie 2014, împreuna cu pachetul de servicii medicale si contractul cadru, a anuntat ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu 
Noile pachete de servicii medicale, unul pentru neasigurati si unul pentru asigurati, intra în vigoare anul acesta, alaturi de o lista actualizata de medicamente compensate, precum si de noi reglementari în domeniul sanitar, privind malpraxisul, rezidentiatul si salarizarea medicilor.
Pacientii vor beneficia, începând din 2014, de medicamente compensate noi, cuprinse într-o lista care ar putea intra în vigoare odata cu pachetul serviciilor de baza.
Lista cuprinde 130 de molecule noi destinate tratamentelor pentru cancer (inclusiv leucemii), diabet, boli reumatice, hepatite virale, prevenirea accidentelor vasculare (anticoagulante), insuficienta cardiaca cronica, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoza, tratamente post-transplant  si episoade depresive majore.
Tot din 2014, dar probabil spre sfârsitul anului ar putea devei operational cardul national de asigurari de sanatate, menit sa reduca frauda si sa disciplineze sistemul.
O alta noutate pentru 2014 vizeaza realizarea unor programe nationale: de chirurgie cardiologica pediatrica, pentru sectiile specializate de la Institutul de la Târgu Mures si Spitalul „Marie Curie” din Capitala, de depistare si tratament a hepatitelor virale si cronice, precum si pentru hemofilie si pentru talasemie.
Ministerul Sanatatii si-a mai propus ca programele nationale pentru cancer, diabet si transplant sa devina, pâna la sfârsitul lui 2014, programe-etalon, prin aplicarea unui alt tip de management, marirea domeniului de interventie, dar si cresterea calitatii terapiilor.

Tudorita TARNITA

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.