Dan Bistricean 19 iulie 2014

ilie

Mare este sărbătoarea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, prăznuit de creștinii ortodocși pe 20 iulie, la fel de mare ca puterea credinței și a rugăciunii acestui bine plăcut al lui Dumnezeu.

Sfântul Ilie a trăit cu peste 800 de ani înaintea întrupării Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, în vreme de cumplită rătăcire a iudeilor. Iudeii, aflați sub stăpânirea regelui Ahab și a reginei Isabela, părăseau vechea credință și se închinau, ca păgânii, lui Baal. Singur, Sfântul Ilie îi mustră cu asprime pe cei doi regi care sileau pe toți la rătăcire și, ca să dovedească puterea singurului Dumnezeu, se roagă Ziditorului să nu mai cadă ploaie pe pământ timp de trei ani și jumătate. O foamete cumplită se abate asupra celor rătăciți și tot la rugăciunea Sfântului Ilie Dumnezeu dezleagă cerurile, iar poporul mărturisește că Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat.

Marele Prooroc Ilie a săvârșit multe alte fapte minunate: a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului, a văzut pe Dumnezeu la muntele Horeb în vânt subțire, pe cât este cu putință omului a-L vedea, a despărțit Iordanul, lovindu-l cu cojocul și trecând ca pe uscat, și asta înaintea lui Hristos, la Schimbarea lui la Față, pe Tabor. Când s-au sfârșit zilele Proorocului Ilie, acesta a fost ridicat la ceruri într-un vârtej de flăcări și într-un car de foc. Sfânta Scriptură și Tradiția Bisericii ne spun că Sfântul Ilie va veni iarăși pe pământ, la sfârșitul veacurilor, ca Înaintemergător la cea de a doua venire a lui Hristos, în slavă.

 

 

Comentarii