Silviu Mares 20 ianuarie 2013
Miza anului 2013 – infaptuirea regionalizarii

Miza anului 2013 – infaptuirea regionalizariiPentru PSD ?i PNL, controlul viitoarelor regiuni este strans legat de candidatura la prezidentialele din 2014. Miza alegerii presedintilor viitoarelor regiuni de dezvoltare – obiectiv al USL anuntat insistent de premierul Victor Ponta si de vicepremierul Liviu Dragnea, dupa ce in urma cu doi ani contesta vehement initiative lui Traian Basescu si a PDL-ului – baga din nou partidele in lupta electorala. Calendarul pe care i-l propune USL este ca la 1 ianuarie 2014 procesul de regionalizare sa fie incheiat, cu opt regiuni clar delimitate si cu „guvernatorii” sau “presedintii” acestora gata instalati. Momentul alegerii sefilor de regiuni va fi strans legat de desemnarea candidatului USL la Presedintia Romaniei, cele doua evenimente devin interdependente.

Un element-cheie al subiectului „regionalizare” este modul in care vor fi alesi presedintii celor 8 Consilii Regionale. Conform proiectului gandit de Liviu Dragnea, viitorii „guvernatori” vor fi alesi prin vot indirect de catre consilierii judeteni si primarii tuturor localitatilor din regiune. Din acest algoritm al teleormaneanului vor fi exclusi consilierii locali din localitatile regiunii.

Conform strategiei lui Dragnea USL va da toti sefii de regiuni, iar PDL, UDMR si PPDD nu va avea niciunul. Desi PSD are mai multi reprezentanti decat PNL in toate regiunile, ei nu detin majoritatea in niciouna, deci are nevoie de alianta cu PNL si la aceste alegeri. Liberalii insa conditioneaza sustinerea pentru aceste sefii de regiuni prin primirea a trei conduceri regionale (centru, vest si nord-vest) si nominalizarea clara a lui Crin Antonescu ca prezidentiabil al USL pentru 2014.

Desi in regiunea Sud-Est, din care face parte si judetul Braila, PSD are 5 din cei 6 presedinti de Consilii Judetene, nu detin majoritatea primarilor si a consilierilor judeteni decat impreuna cu PNL. De exemplu, in Braila, PSD are 11 consilieri judeteni din cei 33 care compun CJ Braila si 20 de primari din cei 44. In mediile politice numele vehiculate pentru sefia regiunii Sud-Est sunt Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta si deputatul de Vrancea, Tudor Miron Mitrea, presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu neaflandu-se pe lista scurta a posibililor sefi ai regiunii.

Dincolo de discursurile despre dezvoltarea echilibrata a tuturor regiunilor istorice, postura de sef regional deschide accesul la fonduri uriase. Valoarea proiectelor cu finantare europeana va cre?te de sase ori fata de nivelul accesibil in acest moment fiecarei unitati administrative.

In prezent, plafonul maxim al unui proiect cu finantare europeana, pe infrastructura, este de 21 de milioane de euro. Pentru un proiect regional, plafonul creste la 126 de milioane de euro. Este asadar de a?teptat ca fiecare regiune sa aiba un buget pentru 10-15 proiecte, in exercitiul bugetar 2014-2020. Deci un sef de regiune in sase ani (interimar pana in 2016 si apoi ales pentru un mandat de patru ani) va avea pe mana 1-2 miliarde de euro, ceea ce niciun baron din România n-a visat vreodat? sa aiba.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.