Dan Bistricean 27 iunie 2014
dan bistricean

fault

Cu aproape 10 minute înainte de finalul meciului de Campionat Mondial dintre Uruguay şi Italia (încheiat cu victoria sud-americanilor), atacantul Suarez de la echipa celestă l-a muşcat de umăr pe italianul Chiellini. Deşi pe moment arbitrul nu a văzut nimic şi nu l-a sancţionat pe Suarez, FIFA l-a pedepsit drastic, interzicându-i să mai evolueze nouă meciuri internaţionale de acum încolo. Pedeapsa ar putea părea aspră, numai că foarte talentatul şi recidivistul Suarez a mai rupt până acum la propriu din adversari încă de trei ori!

Nu o dată mi-am exprimat opinia că fotbalul de pretutindeni s-a trasformat într-o maşinărie meschină de marketing şi într-un târg de gladiatori-sclavi de lux. Sumele absolut ameţitoare care se învârt de două decenii încoace în acest sport, fascinant odinioară, transformă radical minţi, atitudini şi conştiinţe de jucători, antrenori, suporteri. Cu toţii s-au sălbăticit. De dragul succesului, care nu mai e demult simpla bucurie a câştigării unui joc, ci exclusiv o sărbătoare a profitului, gladiatorii din teren îşi frâng tibiile, îşi stâlcesc nasurile mai ceva ca la pugilat, îşi tăvălesc adversarii precum hocheiştii la mantinelă. În fine, îşi muşcă partenerul de competiţie. Iar în tribune, mulţimea învăţată deja să vadă sânge, ca în Colosseum, urlă şi continuă războiul din tribune pe străzile oraşelor. Ştiu, o să spuneţi că fotbalul este un sport bărbătesc. Aşa este, numai că a fost bărbătesc, iar acum este golănesc.

Printre şmecherii din Brăila circulă o expresie aparent haioasă, dar care exprimă clar lipsa de caracter şi onoare în cazul unei dispute: neveul de aur. Adică lovitura aplicată prin surprindere, în mod laş, fără ca adversarul să aibă posibilitatea să se apere.

Într-o fotografie care circulă intens pe fluxurile de ştiri, italianul Chiellini stă prăbuşit pe gazon cu mâna dreaptă ţinându-se de umărul vătămat, iar lângă el Suarez stă pe şezut şi se ţine cu degetele de dinţi privind rugător la arbitru. Poza ne sugerează că umărul lui Chiellini a muşcat sălbatic din incisivii lui Suarez… Ilustrativ pentru imaginea şi starea fotbalului contemporan.

Comentarii