Povestea unei nave unice în Brăila

by Silviu Mares | marți, Aug 23, 2016
Povestea unei nave unice în Brăila.

Povestea unei nave unice în Brăila

Fostă navă militară, actuală navă de transport pasageri pentru plimbări de agrement, nava  “ZORILE 1” a navigat pe canalul Dunăre din 1949 și continuă să o facă și astăzi sub sigla Zonei Libere Brăila.DSC_0011 (2)

Lansată la apă după al doilea Război mondial,  1949, șalupa “ZORILE 1” şi-a început cursele pe brațul Sulina,  în acelaşi an. De origine rusească, construită la Ribinsk în fosta U.R.S.S. nava păstrează și astăzi multe din piesele originale. Inclusiv motorul, model 3-D6,  tot de origine rusească, și-a păstrat locul de aproape 70 de ani.

Anii au trecut şi nava aflată în patrimoniul Marinei Grăniceri Sulina, a început să dea semne că are nevoie de reparaţii generale şi reamenajări, astfel că, în anul 2000, șalupa cu “corp de navă maritimă“ a fost propusă spre a fi dusă la casat, alături de alte 9 ambarcațiuni identice. A fost salvată în ultimul moment și adusă la Brăila, unde a intrat în patrimoniul Primăriei Municipiului Brăila și reabilitată.

O data cu finalizarea lucrărilor, în anul 2002, ZORILE 1 a intrat în grija marinarului Gheorghiță Nicușor, actual căpitan de navă, persoana care și astăzi poartă șalupa pe Dunăre cu același devotament ca la început.DSC_0005

“Prima dată am urcat pe navă pe 15 mai 2002, când am primit cheile șalupei. Prima cursă am făcut-o la Plaja Brăilei. Și am continuat până în 2006, când din diverse motive, s-a întrerupt serviciul de transport pe Dunăre al persoanelor care doreau să ajungă pe partea cealaltă de mal”, spune căpitanul Gheorghiță Nicușor.

Tot de la căpitan aflăm că șalupa a avut onoarea de a avea la bord 3 personalități marcante ale perioadei  post-belice, este vorba de Gheorghiu Dej – fost liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa, 1965, Ana Pauker – prima femeie vicepremier și ministru de Externe atât din istoria României cât și din lume sau Gheorghe Maurer – prim-ministru al României în perioada 1961-1974.

Aproximativ 3 ani de zile, în perioada 2006-2009, șalupa a fost abandonată la mal, singurul ei vizitator fiind comandantul ei. În anul 2009, conducerea Regiei Autonome “Administrația Zonei Libere Brăila” a decis ca această navă să fie reabilitată si redată publicului larg, pentru a fi utilizată conform specificului ei – transport pasageri pentru plimbări de agreement.
La acest moment, nava “ZORILE 1” oferă momente unice oricui alege să-i treacă pragul. Contra unei sume modice, șalupa poate fi închiriată în perioada martie-octombrie, singura condiție este să nu se depășească 11 locuri, numarul de locuri autorizat, și anume 11.

DSC_0003

Comentarii