Silviu Mares 23 august 2016
Povestea unei nave unice în Brăila.
Povestea unei nave unice în Brăila

Fostă navă militară, actuală navă de transport pasageri pentru plimbări de agrement, nava  “ZORILE 1” a navigat pe canalul Dunăre din 1949 și continuă să o facă și astăzi sub sigla Zonei Libere Brăila.DSC_0011 (2)

Lansată la apă după al doilea Război mondial,  1949, șalupa “ZORILE 1” şi-a început cursele pe brațul Sulina,  în acelaşi an. De origine rusească, construită la Ribinsk în fosta U.R.S.S. nava păstrează și astăzi multe din piesele originale. Inclusiv motorul, model 3-D6,  tot de origine rusească, și-a păstrat locul de aproape 70 de ani.

Anii au trecut şi nava aflată în patrimoniul Marinei Grăniceri Sulina, a început să dea semne că are nevoie de reparaţii generale şi reamenajări, astfel că, în anul 2000, șalupa cu “corp de navă maritimă“ a fost propusă spre a fi dusă la casat, alături de alte 9 ambarcațiuni identice. A fost salvată în ultimul moment și adusă la Brăila, unde a intrat în patrimoniul Primăriei Municipiului Brăila și reabilitată.

O data cu finalizarea lucrărilor, în anul 2002, ZORILE 1 a intrat în grija marinarului Gheorghiță Nicușor, actual căpitan de navă, persoana care și astăzi poartă șalupa pe Dunăre cu același devotament ca la început.DSC_0005

“Prima dată am urcat pe navă pe 15 mai 2002, când am primit cheile șalupei. Prima cursă am făcut-o la Plaja Brăilei. Și am continuat până în 2006, când din diverse motive, s-a întrerupt serviciul de transport pe Dunăre al persoanelor care doreau să ajungă pe partea cealaltă de mal”, spune căpitanul Gheorghiță Nicușor.

Tot de la căpitan aflăm că șalupa a avut onoarea de a avea la bord 3 personalități marcante ale perioadei  post-belice, este vorba de Gheorghiu Dej – fost liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa, 1965, Ana Pauker – prima femeie vicepremier și ministru de Externe atât din istoria României cât și din lume sau Gheorghe Maurer – prim-ministru al României în perioada 1961-1974.

Aproximativ 3 ani de zile, în perioada 2006-2009, șalupa a fost abandonată la mal, singurul ei vizitator fiind comandantul ei. În anul 2009, conducerea Regiei Autonome “Administrația Zonei Libere Brăila” a decis ca această navă să fie reabilitată si redată publicului larg, pentru a fi utilizată conform specificului ei – transport pasageri pentru plimbări de agreement.
La acest moment, nava “ZORILE 1” oferă momente unice oricui alege să-i treacă pragul. Contra unei sume modice, șalupa poate fi închiriată în perioada martie-octombrie, singura condiție este să nu se depășească 11 locuri, numarul de locuri autorizat, și anume 11.

DSC_0003

Comentarii