Silviu Mares 8 ianuarie 2013
Sorin Ovidiu Balan

Sorin Ovidiu BalanAnul 2012 a fost unul foarte important pentru partidul OTV-istului, Dan Cristian Diaconescu, fiind angrenat in primele alegeri de la infiintare. Organizatia PP-DD Braila s-a confruntat in scurtul timp de la infiintare cu cateva schimbari la varf, dar si cu unele scandaluri in momentul in care circula zvonul ca fostul subprefect Florin Cirligea, impreuna cu fostul prim-vicepresedinte al PD, Mario Da’ Ross, incercau sa preia conducerea filialei de la Gheorghe Chiru, cel al carui traseu politic i-ar fi greu chiar si lui sa il faca. Dar, din noiembrie 2011 lucrurile pareau sa se limpezeasca la PP-DD Braila, odata cu venirea in fruntea organizatiei a masonului Sorin Ovidiu Balan. In putinele peripluri ale sale prin judet, desi pe OTV spunea altceva, Sorin Ovidiu Balan reusea sa stranga in jurul sau lume ca la urs, fara nici o aluzie la gabaritul personajului in cauza. Popularitatea colegului de platou de televiziune al lui „domnu’ Dan” si dezertarea unor fosti PDL-isti din judet catre PP-DD in urma epurarilor facute de Dumitriu au adus partidul lui Diaconescu in fata primelor alegeri locale. In iunie 2012, PP-DD Braila a obtinut un scor nesperat de bun, in conditiile in care campania lor electorala s-a bazat in mare parte pe aparitiile pe OTV ale lui Sorin Ovidiu Balan si mai ales ale lui Dan Diaconescu. Liderul de facto al PP-DD si-a gasit timp si a facut un turneu fulger in mai multe localitati din Braila in timpul campaniei electorale, iar insomniacii fani ai OTV-ului l-au asteptat pana la ore tarzii din noapte pe presupusul lor binefacator. Rezultatele din 10 iunie au adus PPDD-ului de la Braila locul 1 pe tara, avand procentul cel mai mare dintre toate filialele judetene, desi nu a castigat nici o primarie in tot judetul. Performanta a fost posibila pe fondul saraciei lucii din judetul Braila, dar si a lipsei de alternativa la dominatia USL-ista. In cele din urma PP-DD-istii au obtinut 52 de consilieri locali, dintre care 4 municipali si 5 orasenesti, unul la faurei si cate doi la Ianca si Insuratei, dar si cu 7 consilieri judeteni. Rezultatul putea fi si mai bun, dar confuzia alegatorilor cu PP-LC le-a adus celor din partidul condus de generalul Tache Ene doua mandate de consilieri municipali. Desi Diaconescu tuna si fulgera pe OTV, dimpreuna cu Balan, ca ei nu fac nici o alianta, la Braila au reusit sa obtina doua posturi de viceprimari, unul la Chiscani si unul la Viziru. Dupa locale insa a urma prima mare deziluzie pentru braileni in ceea ce priveste persoana lui Balan, acesta renuntand fara resentimente la ambele pozitii castigate, atat la cel de consilier local, dar si la cea de consilier judetean. Brailenii care au crezut in Balan au fost tradati de acesta, desi a fost votat la primarie de 15947 de braileni, clasandu-se pe ultima treapta a podiumului, iar la Consiliul judetean, partidul sau, unde a fost iarasi cap de lista, a convins 29131 de braileni din tot judetul.

Balan a sustinut timp de un an de zile la OTV ca isi doreste un post de senator de Braila, dar in cele din urma a ajuns sa candideze la alegerile parlamentare pe colegiul 2 la Camera Deputatilor, acolo unde trebuia sa se bata cu Vasile Varga, dar si cu Alexandru Nazare. Entuziasmul lui Balan a scazut vazand cu ochii si desi la OTV sustinea ca a batut multe ulite din judet, el candidand in municipiu, iar in colegiul sau e bataie la sange, la numararea voturilor Balan a fost invins de ambii contracandidati, clasandu-se pe locul 3 intre candidatii de pe colegiul sau, obtinand doar 4486 de voturi, cu 2447 mai putine decat obtinuse PP-DD la alegerile locale pe acelasi colegiu, avand un procent de 15,36%, cel mai slab procent dintre toti cei 7 candidati PP-DD din Braila. Interesant este ca al doilea cel mai slab rezultat al PP-DD Braila a apartinut prim-vicepresedintelui organizatiei judetene, consilier judetean in functie, Gabriel Monu Musceleanu, care a candidat pe colegiul 1 la Camera Deputatilor si a obtinut 15,95% din voturi, dar acesta are meritul de a-l fi batut pe candidatul ARD, Marian Paul Fusea. In urma acestor alegeri PP-DD s-a ales cu doi parlamentari, la redistribuire, un senator, Danut Cristian Mihai si un deputat, Marioara Nistor. In schimb, candidatul acestui partid care a obtinut cel mai mare procent, Costel Busuioc Coja, actualul viceprimar de la Chiscani, care a luat 24,04% din voturile electoratului din colegiul 5, a ramas acasa si isi va continua mandatul de viceprimar. Marele perdant al acestor alegeri este insa Marius Necula, galateanul care a plecat din PDL si a ales sa se dea cu poporul de la Braila. Acesta a ratat pastrarea mandatului de senator pentru numai 317 voturi in fata lui Danut Mihai, desi colegiul in care a candidat a fost cu mai multi votanti decat cel al celui care a fost viceprimarul Brailei timp de 3 luni in 2008, dar cei care l-au tras in jos pe galateanul cu mama nascuta in comuna Ciocile din judetul Braila, au fost chiar cei doi lideri locali ai PP-DD, ale caror scoruri electorale l-au scos din carti pe fostul senator.

Acum in partid se pare ca cei doi parlamentari ar dori sa preia fraiele puterii in organizatie, dar nu prea au trecerea lui Balan la Dan Diaconescu, acesta neluand in calcul cedarea puterii din filiala.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.