Mihai Tudose pentru europarlamentare - ProRomania
Silviu Mares 16 decembrie 2012

Rezultatul alegerilor parlamentare a adus un paradox in politica romaneasca, numarul parlamentarilor ajungand la 588, cu 118 mai multi decat in legislatura trecuta. Luand in calcul ca fiecare dintre acestia au dreptul la 5 angajati, votul din 9 decembrie ar putea duce la crearea a circa 700 noi locuri de munca (parlamentari, sefi de cabinete, consilieri, secretari si soferi). Braila, unul dintre judetele cu populatia cea mai scazuta din tara si implicit cu un numar scazut de parlamentari a ajuns astfel sa aiba in viitorul legislativ nu mai putin de 10 parlamentari, 3 senatori si 7 deputati, acoperind astfel intreaga scena politica mai putin UDMR.

In viitorul Parlament, judetul Braila va fi reprezentat de un senator PSD, un senator PNL, un senator PPDD, trei deputati PSD, un deputat PNL si un deputat UNPR (care pana in primavara va fi absorbit de PSD), un deputat PPDD si un deputat PDL.

In clasamentul national al procentelor obtinute de candidatii USL, deputatul Mihai Tudose se claseaza pe locul 105, cu procentul de 67,38%, senatorul Catalin Boboc pe locul 112, cu 66,97%, deputatul Cristian Rizea pe locul 128 cu 66,24%, senatorul Ion Rotaru cu 65,02% se afla pe pozitia 156, urmat de deputatul Dorin Silviu Petrea cu 65,01%, in timp ce Marian Viorel Dragomir se afla pe pozitia 159 in clasamentul USL-istilor, cu 64,97%, lista parlamentarilor braileni fiind inchisa de deputatul Vasile Varga, clasat pe locul 267 in clasamentul procentelor obtinute de candidatii USL, cu 58,94%. Acest clasament este dominat de deputatul Marin Almajanu, pe colegiul 6 Teleorman, unde a obtinut 87,66%.

Parlamentarii PPDD din Braila sunt un pic mai bine clasati in partidul lor, senatorul Mihai Cristian Danut aflandu-se pe locul 35, cu 22,13%, dar el a fost devansat procentual de candidatul PPDD de pe colegiul 5 de deputati, Cojea Busuioc Costica, aflat pe locul 22 intre PPDD-isti, cu 23,86%, dar asta nu i-a adus mandatul de parlamentar. Locul 53 ocupat de George Gabriel Cadar, cu 20,86%, nu i-a adus nici acestuia mult doritul loc de deputat, acesta revenindu-i Marioarei Nistor, care a obtinut 19,17% si se afla abia pe locul 79. interesant este faptul ca presedintele PPDD Braila, OTV-istul Sorin Ovidiu Balan, se claseaza abia pe locul 172, cu un procent de 15,51%, cel mai slab dintre candidatii acestui partid in judetul Braila. Topul rezultatelor PPDD este deschis de deputatul Monica Maria Iacob Ridzi, care a realizat un procent de 43,44%, scotandu-l din parlament pe fostul ministru de interne, Ioan Rus de la USL, care nu a obtinut decat 47,04%.

In ceea ce priveste candidatii ARD, proaspatul deputat de Braila in colegiul 2, Alexandru Nazare, se afla pe locul 141 intre candidatii acestei aliante, cu 19,95%, in timp de Marius Terzea, de la Forta Civica, care a candidat pe colegiul 5, se afla abia pe pozitia 427 dintre cei 452 candidati ARD, cu 5,82%. Clasamentul candidatilor ARD este deschis de doi parlamentari care au castigat colegii din diaspora, fostul consilier prezidential Eugen Tomac78,56% si Mircea Lubanovici, cu 51,37%, iar dintre cei care au candidat in tara, Ioan Balan a obtiut un mandat de deputat la Suceava, cu 43,94%. Interesant este ca Nazare a reusit sa obtina un procent mai bun decat alte nume sonore ale ARD, cum ar fi Cristina Traila, Gabriel Berca, Cezar Preda, Florin Mircea Andrei, Zanfir Iorgus, Ioan Nastea, Constantin Cerbulescu, Ionela Pop Bruchental, Marian Zlotea, Mihai Turcu, Alin Trasculescu, Radian Tufa, Razvan Murgeanu, Carmen Axenie, fosti parlamentari, sefi de institutii centrale, ministrii. Dintre enumerati mai sus doar buzoianul Cezar Preda a reusit sa prinda la redistribuire un nou mandat de deputat. Fostul presedinte al PDL Braila, Constantin Dumitriu, care a candidat in colegiul 7 Galati pentru Camera Deputatilor, a obtinut doar 14,19% din voturile galatenilor, fiind devansat inclusiv de candidatul PPDD pe acel colegiu cu 160 de voturi.

In clasamentul pe judete, USL Braila se afla abia pe locul 15, cu 64,25% la Camera Deputailor, iar la Senat cu 65,9%, primele locuri fiind ocupate de teleorman, Ilfov, Giurgiu si Botosani. Dupa ce la alegerile locale PPDD Braila s-a clasat pe primul loc pe tara, la alegerile din 9 decembrie PPDD s-a clasat abia pe locul 8, cu 19,08% la Camera si 19,80% la Senat, lider detasat fiind judetul Gorj, cu peste 30%, urmat de Diaspora si Olt. In ceea ce priveste ARD-ul, Braila a fost din nou la coada clasamentului, gratie candidatilor lasati mostenire de Dumitriu inainte de a da bir cu fugitii la Galati, ilustrii necunoscuti in politica si lipsiti total de carisma, salvarea ARD venind de la Alexandru Nazare, cel care a reusit sa obtina un rezultat mult peste media nationala. ARD s-a clasat abia pe locul 36, cu o medie de 11,53% la Camera Deputatilor si pe locul 37 la Senat cu o medie de 10,77%. Primele locuri in clasamentul ARD au fost ocupate de Diaspora, Arad, Alba si Suceava.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.