Silviu Mares 2 august 2015

avion-prabusit-langa-braila-pilotul-a-murit-iar-copilotul-este-in-stare-stabila-aparatul-apartine-unei-firme-din-galatiProcurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați au început urmărirea penală pentru vătămare corporală din culpă și nerespectarea îndatoririlor personalului aviatic, conform art. 196 Cod penal și art. 98 Codul aerian al României, în legătură cu accidentul aviatic petrecut sâmbătă în localitatea Stăncuța, în care au fost implicate două persoane, pilotul Costică Vâlcu decedând.valcu

Potrivit procurorului general adjunct de la Curtea de Apel Galați, Virgil Luparu, mecanicul de bord, Viorel Franț, care se află internat la Spitalul Județean din Brăila, a fost audiat de pe patul de spital, acesta povestind că, în timp ce se afla în aer, avionul a intrat într-un viraj necontrolat din cauza vântului, care a condus la prăbușirea aeronavei.

Persoana vătămată, supraviețuitorul, a relatat că în timp ce se aflau în aer avionul a intrat într-un viraj necontrolat din cauza vântului care, ulterior, a condus la prăbușirea aeronavei”, a precizat Virgil Luparu.

Procurorul a adăugat că, din ce i s-a comunicat verbal, raportul medico-legal referitor la victima accidentului arată că, după prăbușirea avionului, pilotul avea politraumatisme provocate de fracturile suferite în urma prăbușirii avionului. Urmează ca în funcție de raportul medico-legal amănunțit, care va fi trimis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, să se stabilească toate circumstanțele decesului.

Procurorul de caz nu a putut încă să se pronunțe cu privire la ipoteza legată de posibila blocare a manșei avionului, spunând că prăbușirea a condus la distrugerea acesteia, în acest caz deschizându-se urmărirea penală pentru vătămare din culpă și nerespectarea îndatoririlor personalului aviatic.

Epava avionului ANTONOV 2 prăbușit la Stăncuța a fost ridicată duminică de specialiștii Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIASAC), care vor stabili dacă prăbușirea avionului s-a produs dintr-o eroare umană sau dintr-o defecțiune tehnică a avionului.

Pilotul decedat în accident, Costică Vâlcu, născut pe 9 septembrie 1955 și decedat pe 1 august 2015, va fi înmormântat luni, 3 august, ora 12.00, la Catedrala Nașterii Domnului din Brăila.

Dumnezeu să-L odihnească în pace!

Comentarii