Silviu Mares 31 iulie 2017
S-a încheiat prima etapă a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée
S-a încheiat prima etapă a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée
S-a încheiat prima etapă a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée

Prima etapă a Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée” s-a încheiat duminică seară, iar în competiție au rămas 81 de concurenți din 17 țări, care vor merge în etapa a doua. La ediția din acest an a Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée”, care se desfășoară în perioada 25 iulie — 6 august, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, s-au înscris 200 de concurenți din 18 de țări.

În cea de-a doua etapă a competiției au rămas 81 concurenți din 17 țări, respectiv 43 de soprane, 8 mezzosoprane, 9 tenori, 1 contratenor, 13 baritoni, 3 bas-baritoni și 4 bași.

Cea de-a XXI-a ediție a Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée” s-a deschis marți seară, cu Concertul inaugural susținut de laureații ediției anterioare, câștigători ai Premiului I și Marelui Premiu Darclée, soprana Silvia Micu și tenorul Ioan Hotea, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici, care au interpretat arii din Bellini, Rossini, Donizetti, Flotow, Delibes, Puccini și Verdi.

Soprana Mariana Nicolesco, inițiatoarea Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée”, a mulțumit, prin intermediul unui comunicat de presă, ”minunatului public brăilean, care n-a ținut seama nici de ploaie, nici de tornadă, pentru a fi prezent la acest eveniment”.

Dacă din prima seară spectatorii s-au bucurat de adevăratele bijuterii muzicale, sâmbătă seara ei au asistat la un Omagiu adus lui Nicolae Herlea la 90 de ani de la naștere și la conferința cu videoproiecții susținută de muzicologul și medicul foniatru dr. Stephan Poen, care a evocat Gloria Muzicii, în care marele bariton apare în rolurile sale favorite din operele Andrea Chenier de Giordano și Tosca de Puccini.

În continuare, publicul a urmărit-o pe soprana Mariana Nicolesco pe video-ecran în rolurile de soprană drammatico di agilitŕ din operele ”La Vestale” de Spontini, ”La Wally” de Catalani și ”Macbeth” de Verdi, prezentate ca omagiu adus Haricleei Darclée.

”Cordiala exigență, cultul valorilor și al marilor tradiții ale artei cântului, încrederea acordată fiecărui concurent, ideea că fiecare e învingător în măsura în care se întrece pe sine — tradiție statornicită de ani de zile la Concursul Darclée a dat în acest an rezultate excepționale depășind, în opinia tuturor membrilor juriului internațional al competiției, toate așteptările imaginabile”, a declarat cu acest prilej Mariana Nicolesco.

Pentru organizarea acestei ediții, Consiliul Local Brăila a alocat suma de 600 mii lei, iar Consiliul Județean 40 mii lei, prin intermediul Filarmonicii ”Lyra — George Cavadia”, costurile totale ale organizării acestui eveniment, care se desfășoară sub înaltul patronaj al UNESCO, fiind de 1.800.000 lei.

Pe 3 august va fi ovaționat marele pianist Matei Varga, venit special de la New York pentru a celebra la Brăila Centenarul Dinu Lipatti.

Pe 4 august va avea loc reprezentația cu opera ”I Pagliacci de Leoncavallo”, operă în care au triumfat pe scenele lumii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea și Mariana Nicolesco.

Pe 5 august, va avea loc, pe Esplanada Dunării, tradiționalul Concert Extraordinar la care iau parte laureații Concursului Darclée cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu și a Orchestrei Festivalului Darclée, dirijor maestrul Marco Balderi.

Pe 6 august, la Teatrul ”Maria Filotti”, juriul Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, prezidat de Mariana Nicolesco, va anunța câștigătorii competiției din acest an, în cadrul ceremoniei de înmânare a premiilor și a Galei Laureaților.

Din juriu fac parte Marco Balderi, Eugenio Girardi și Flavio Trevisan din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel și Felix Serraclara din Spania.

Organizatorii evenimentului sunt Fundația Darclée, Fundația Internațională Ateneul Român, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean Brăila, CJCPCT Brăila.

Concursul Internațional de Canto ”Hariclea Darclée” se organizează la Brăila din anul 1995, la fiecare doi ani, în anul dintre o ediție și alta având loc Cursuri de Măiestrie Artistică Master Classes.

Comentarii