Salata de sfecla cu portocale

by Nicoleta | joi, Iul 25, 2013

Salata de sfecla cu portocale

Daca meteorologii tot ne “ameninta” cu vreme calduroasa, …ma rog, chiar “apocaliptica”, pe o vreme ca asta, este mai indicat, in opinia mea sa preparam feluri mai usoare, care sa nu puna probleme de orice fel atunci cand le servim. Fireste, pentru cei care raman consecventi principiului “cea mai buna leguma, ramane totusi, carnea” cu siguranta demersul nostru va fi privit ca o impietate sau cu bunavointa spus “…cum n-ajuta,…asa nu strica…”.

Insa traim intr-o tara libera…din punct de vedere gastronomic, fireste…asa ca fiecare dintre noi este responsabil pe deplin de ce pregateste, ce mananca…uneori, cu cine mananca, da’ asta-i alta poveste…

Bun, daca tot am ajuns la povesti, povestim astazi despre o salata de sezon, deosebit de aromata, pre numele ei Salata de sfecla cu portocale.

Nu mai palavragim despre virtutile sfeclei rosii, nici despre ale portocalelor, poate combinatia este oarecum inedita, dar sa stiti ca are o savoare aparte.

Nu se pregateste ca orice salata, (atunci cand ai ingredintele necesare la dispozitie) relativ repede si simplu, ci putin mai complicat, dar pana sa intram in amanuntele pregatirii, sa urmarim impreuna ingredientele necesare…

Ingrediente:

  • 300 g sfecla rosie (cruda sau fiarta)
  • 4 portocale
  • 200 ml vin rosu (folositi un vin de calitate, nu de cel de “surcele”)
  • 1 baton scortisoara
  • 6 frunze de salata creata
  • 2 foi de dafin
  • Piper (dupa gust, dupa “narav”)
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lamaie
  • 3 linguri otet de vin rosu
  • 5 linguri ulei de masline extravirgin
  • 2 lingurite de miere
  • Sare

Mod de preparare:

Preparativele se desfasoara in felul urmator:

Radem coaja de lamaie si de la o portocala. Taiem sfecla in felii subtiri (aici se vede utilitatea unei razatori speciale, din care putem obtine felii de aceeasi grosime). Aaaa, apropo…, eu am folosit sfecla cruda, este mai aromata.

Rostuim din vasta colectie de vase de bucatarie, un ibric mai pantecos si dam vinul in clocot, adaugam batonul de scortisoara, foile de dafin, boabele de piper, usturoiul taiat felii, coaja de lamaie si cea de portocala si reducem corespunzator, pana cand mai raman aproximativ echivalentul a 4 linguri de lichid.

Strecuram reductia prin sita, amestecam cu otetul si uleiul de masline, apoi folosim iara ibricul cel pantecos, de data asta incorporam in reductia strecurata mierea ( cu ibricul pe foc fireste, ca sa se poata topi mierea), apoi asezonam din sare si piper.

Ei bine, cu aceasta marinata minunata stropim feliile de sfecla rosie si le “uitam” cam 3-5 ore la marinat, da’ mai bine daca pregatiti seara, lasati-le toata noaptea.

Curatam restul portocalelor de coaja, pana la miez, avand grija sa inlaturam mezocarpul (membrana alba de sub coaja). Taiem si restul portocalelor (cu aceeasi razatoare ) in felii (la fel de subtiri ca si cele de sfecla).

Treaba-i cam terminata, nu ne ramane decat sa montam pe platou salata, alternativ felii marinate de sfecla cu felii de portocala, asezam in mijloc salata creata si stropim cu putina marinata.

Succes si pofta buna!

 

Sursa: Retete Culinare

Comentarii

Leave A Response