Mihai Tudose pentru europarlamentare - ProRomania
Dan Bistricean 21 martie 2014
"Sange de pasare pe haine", un roman de Liviu G. Stan
"Sange de pasare pe haine", un roman de Liviu G. Stan
„Sange de pasare pe haine”, un roman de Liviu G. Stan

 

“Un roman alert şi introspectiv despre slăbiciunile umane, iubire, iertare, revoltă, acceptare, înfrângere, copilărie şi maturizare” – astfel recomandă editorii romanul tânărului prozator brăilean Liviu G. Stan, “Sânge de pasăre pe haine”, proaspăt publicat la editura Herg Benet.

De astăzi, romanul poate fi comandat online de pe site-ul librăriei Herg Benet, accesând link-ul următor: Editura Herg Benet – Liviu G. Stan, „Sânge de pasăre pe haine”.

Acţiunea romanului se desfăşoară chiar în Brăila.

“Sânge de pasăre pe haine” spune povestea unui regizor polonez pe nume Dawid Jarek, care soseşte în România pentru a turna un film despre trecutul misterios al mamei sale, Irena. În iarna întunecată şi stranie a Brăilei, îi revin în tonuri intense amintirile crimei petrecute într-o pădure din Polonia, crimă care i-a mutilat copilăria. Iadul lăuntric îl poartă pe Jarek asemenea unei fantome prin propria dramă de familie, între Polonia comunistă şi România contemporană. Cu cât periplul său coşmaresc va pătrunde şi mai adânc în negura mamei, cu atât i se va revela şi mai clară o continuare ereditară a crimei din pădurea copilăriei. Şi o viziune definitivă: „Din pomul vieţii, doi părinţi au scuipat”.

Scriitorul Cristian Robu-Corcan, pe coperta a IV-a a cărţii:

În “Sânge de pasăre pe haine” naraţiunea explozivă este dublată de un epic dens. Între halucinaţie, haos şi corporalitate vâscoasă, realul respiră sacadat, împrumutând, pe alocuri, răsuflarea unui copil încremenit care priveşte ororile lumii interioare a omului. Lanţul generaţiilor şi ţesătura complexă a transfigurărilor trasează, cu fermitate, un desen febril, puternic şi, paradoxal, auster în luxurianţa lui descriptivă. E semnul unei rigori etice de atitudine care reface cu acribie traseul originar şi complet al speciei literare, cu dorinţa de a o anula complet şi pentru a o redefini cu o privire onestă asupra trecutului. Inserţiile experimentaliste cad natural în context, aşa cum faptele, indiferent de sensul lor, ţes lumi viitoare. Totul e dorinţă şi regret, adică viaţă şi moartea care ne atrage în ea. “Sânge de pasăre pe haine” păstrează ceva din paloarea indefinitului post-tenebras, conţinând acel efort remarcabil şi uluitor de a reţine ceea ce nu este întuneric în tenebre şi nici strălucire oarbă în lumină.

Liviu G. Stan – un debutant care pare a-şi fi scris primul roman ca pe ultimul, cu câteva luni înainte de moarte, când totul încetează să existe şi totul începe să se adune din ecoul nesfârşit al imaginilor, sunetelor şi gândurilor.

Liviu G. Stan, membru al echipei www.probr.ro şi redactor-şef adjunct al publicaţiei regionale www.sud-est-forum.ro, este jurnalist și scriitor. S-a născut în Brăila la data de 8 martie 1987 şi este licențiat în Jurnalism. A debutat în presa brăileană, ca editorialist, în 2008. A realizat publicația culturală “Obiectiv Cultural”. Este autorul a două cărți de literatură și este prezent în publicistica românească cu articole de antropologie urbană, interviuri, cronici, eseuri, analize etc.

Comentarii