Silviu Mares 21 ianuarie 2013
PNDR 2014-2020 primeste primele proiecte de finantare in sectorul agricol

Se modica impozitarea in agriculturaGuvernul vrea sa modifice impozitarea in agricultura prin utilizarea mai larga a normelor de venit, care din anul 2014 urmeaz? sa fie stabilit de catre directiile teritoriale ale Ministerului Agriculturii, in functie de specificul zonei. Astfel, fermierii care plateau impozitele prin sistemul de contabilitate in partida simpla vor fi impozitati numai pe baza normelor anuale de venit.

Per ansamblu, in privinta agriculturii, modificarile la Codul fiscal urmaresc largirea bazei de impozitare. Schimbarile apar in proiectul de ordonanta pentru modificarea Codului fiscal, care urmeaza sa fie adoptat marti de Guvern.

Veniturile din agricultura si silvicultura sunt venituri neimpozabile, exceptie facand veniturile din activitati agricole, definite potrivit legii, care reprezinta venituri impozabile.

Impozitarea se face cu 16% asupra venitulului net anual determinat pe baza de norme de venit sau in sistem real, cu 2% asupra venitului brut determinat pe baza valorii produselor livrate, prin retinere la sursa, in cazul valorificarii produselor agricole, in stare naturala, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare.

Pentru veniturile obtinute in perioada 1 ianuarie – 1 februarie 2013, normele de venit se stabilesc de catre directiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si se aproba de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor. Normele de venit se stabilesc, se avizeaza si se publica pana cel tarziu la data de 31 mai a anului pentru care se aplica aceste norme de venit. Pentru veniturile din perioada de la 1 februarie 2013 si pana la sfarsitul anului fiscal, normele de venit sunt calculate in functie de suprafetele cultivate si de tipul de culturi. De exemplu, la cereale cultivate pe suprafete intre 2 si 50 ha, norma de venit este de 449 de lei. Pentru veniturile incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de catre directiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, se aproba si se publica de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit. La plata impozitului pe venit vor fi incluse activitatile de crestere si exploatare a animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala precum si a veniturilor din silvicultura si piscicultura. Nu sunt venituri impozabile veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea in stare naturala, a produselor culese sau capturate din flora si fauna salbatice. De asemenea, neimpozabile sunt veniturile obtinute in gospodarii de dimensiuni reduse, maximum 2 ha cultivate cu cereale sau cartofi sau maximum 1 ha de vie sau tutun. La cresterea animalelor, nu se percepe impozit in cazul in care este vorba de maximum 3 vaci, sau maximum 10 oi ori capre, sau pana la 6 porci, sau cel mult 100 de pasari.

Din sumele colectate din impozitare, 5,5% vor ajunge la Fondul Na?ional Unic de Asigurari de Sanatate, iar agricultorii vor plati impozitul dupa ce incaseaza banii din productie, in doua transe, pe 25 octombrie si 15 decembrie.

Comentarii

Lasă un răspuns