Silviu Mares 13 septembrie 2017
Sfaturi de la politisti, la inceput de an scolar
Sfaturi de la politisti, la inceput de an scolar

Poliţiştii brăileni s-au aflat din nou, astăzi, în mijlocul elevilor din municipiul Brăila, cărora le-au transmis recomandări pentru siguranţa personală. Demersurile preventive s-au înscris în Campania naţională de prevenire a victimizării copiilor „Şcoala în siguranţă”, iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi derulată în cursul lunii septembrie.

Întâlnirile poliţiştilor cu copiii au urmărit creşterea gradului de informare a acestora cu privire la măsurile elementare de auto-protecţie pe care trebuie să le adopte pentru a preveni implicarea în evenimente negative pe timpul deplasării la/de la şcoală şi în incinta unităţilor de învăţământ.

În acest scop, poliţişti de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Biroul Proximitate şi Biroul de Ordine Publică s-au întâlnit cu preşcolarii de la Grădiniţa nr. 25 şi cu elevi de la Şcolile Gimnaziale Gheorghe Naum, I.L. Caragiale şi Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” şi le-au oferit recomandări pentru prevenirea victimizării şi informaţii privind modalităţile de gestionare a unor evenimente negative în care au fost implicaţi sau la care au fost martori.

Informaţiile transmise preşcolarilor şi elevilor din ciclul primar au urmărit, în principal, familiarizarea acestora cu regulile pe care trebuie să le respecte atunci când se deplasează pe drumurile publice, precum şi modul în care trebuie să se comporte în relaţiile cu colegii, astfel încât să nu fie implicaţi în accidente rutiere sau în fapte cu violenţă.

Informaţiile transmise elevilor de gimnaziu şi liceenilor au urmărit, în principal, conştientizarea acestora cu privire la consecinţele comportamentului violent, promovarea modalităţilor nonviolente de rezolvare a neînţelegerilor, precum şi transmiterea de recomandări pentru siguranţa în mediul online.

Informaţii şi recomandări preventive au primit şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială I.L. Caragiale, care şi-au manifestat interesul pentru organizarea de activităţi preventive cu participarea poliţiştilor, pe teme precum violenţa în mediul şcolar şi siguranţa pe internet, pe parcursul anului şcolar în curs.

Activităţile preventive dedicate elevilor din campania „Şcoala în siguranţă” vor continua, zilnic, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, până la sfârşitul acestei luni.

Dintre recomandările transmise de poliţişti elevilor, amintim:

 • mergi spre școală doar prin zone circulate;
 • nu intra în vorbă cu persoane necunoscute şi nu accepta cadouri de la acestea;
 • nu lua cu tine la şcoală lucruri de valoare;
 • pe stradă, nu asculta muzică la căști și fii atent la drum;
 • evită să porţi la vedere bijuterii, telefoane mobile, obiecte tentante pentru cei certaţi cu legea;
 • dacă te simţi urmărit pe stradă, îndreaptă-te către o zonă aglomerată sau intră într-un magazin;
 • dacă eşti în pericol pe stradă, în locuri publice sau în scara blocului, strigă cât mai tare după ajutor;
 • traversează strada numai pe trecerea de pietoni, numai după ce te-ai asigurat, şi fără să alergi!
 • atunci când mergi cu maşina, poartă permanent centura de siguranţă!
 • nu te certa cu colegii, nu-i jigni şi nu te lua la bătaie cu aceştia, nici chiar în joacă. Fără să vreţi, puteţi suferi accidente dintre cele mai grave;
 • nu te folosi de forţa pumnului pentru a-ţi rezolva neînţelegerile cu colegii;
 • dacă ai probleme personale, nu încerca să le rezolvi singur! Cere ajutorul părinţilor, persoanei care are grijă de tine, profesorilor, consilierului şcolar sau poliţistului de proximitate care răspunde de şcoala ta!
 • Atunci când navighezi pe Internet, fii atent la cei care îţi cer informaţii personale! Nu da niciodată numele, adresa, parola sau fotografia;
 • Nu stabili întâlniri cu persoane pe care le cunoşti doar pe Internet!

Această prezentare necesită JavaScript.

Comentarii