Mihai Tudose pentru europarlamentare - ProRomania
C. Cristi 1 mai 2014
Liviu Ionut Epure

simulari virtuale pentru a intelege autismul

Toată lumea vorbește despre autism și toată lumea știe despre ce este vorba când apare această boală în discuție. Și eu aveam aceeași impresie pâna zilele trecute când am citit un material pe internet.

Pentru a intelege autismul pornim de la definiția prin care, teoretic, autismul înseamnă un grup complex de tulburări de dezvoltare a creierului caracterizate prin dificultăți în interacțiunea socială, comunicare și comportament.
Pentru că modalitățile de manifestare variază mult, această boală este frecvent eronat înțeleasă, iar atitudinea față de cei bolnavi este greșită. Pentru a putea corecta acest comportament al oamenilor cu privire la cei care suferă de autism, mai multe organizații, precum și persoane care suferă de această boală, au creat simulări virtuale ce redau experiențe obișnuite în percepția unui bolnav de autism.
Creșterea sensibilității simțurilor și scăderea sensibilității simțurilor, iată un paradox al manifestării autismului. Aceste diferențe senzoriale pot fi foarte problematice, transformând un mediu care, în mod normal, este confortabil pentru o persoană sănătoasă într-o adevărată arenă de luptă pentru o persoană care suferă de autism. Severitatea disconfortului poate ajunge până la paroxism: orice detaliu, de la zgomotele pe care le provoacă mânecile unei cămăși prin frecarea cu antebrațul și până la anumite percepții peste care noi trecem fără să ne gândim, toate pot provoca disconfort.
Este greu să apreciezi cum e să fii în locul unei persoane care suferă de autism, dar aceste simulări ne pot arăta cât de nocivă poate fi stimularea senzorială pentru aceste persoane. În același timp, simulările ne pot ajuta să înțelegem mai bine și cât de dificil poate fi să trăiești dacă suferi de această boală.

 ATENȚIE: Cei cu epilepsie sau cei care sunt predispuși la convulsii nu ar trebui să urmărească aceste filme. 

Comentarii