Anamaria Corneanu 16 ianuarie 2013
Sistemul sanitar din Romania s-ar putea schimba radical
Sistemul sanitar din Romania s-ar putea schimba radical
Nicolaescu este in momentul de fata cel mai hulit ministru

Declaratiile facute in ultimele zile de Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii au starnit scandal in randul medicilor, in randul clasei politice, dar si in randul cetatenilor. Ultima afirmatie facuta de ministru vizand sistarea finantarii din fondurile Casei Nationale de Asigurari a spitalelor private si cresterea prin aceasta solutie a bugetelor spitalelor publice ii nemultumeste pe multi romani.

Mai mult decat atat, ministrul face afirmatii nefondate prinvind modul in care sunt cheltuite fondurile CNAS, spunand cu nonsalanta ca 90 la suta din populatia tarii este saraca si ca din fondurile casei este asigurata masa calda zilnica pentru un numar mare de romani. Printre cei care comenteaza afirmatiile ministrului se afla si cei de la Noua Republica care spun despre Nicolaescu ca se afla intr-o grava eroare si ca face afirmatii nefondate din lipsa de ocupatie.
„Trebuie taxata si ignoranta acestui domn care spune “90% din populatia Romaniei este saraca si traieste din asigurarile de sanatate” – asigurarile de sanatate nu au legatura cu prestatiile social-umanitare, nu din acestea se plateste masa calda zilnica, venit minim garantat etc. Pentru protectia sociala exista alt minister, probabil va afla si domnul Nicolaescu care-i sunt atributiunile cand se va reglementa si situatia Ministerului dumealui si ii vor fi scrise atributiunile”, a declarat Florin Dragan, vicepresedinte al Noii Republici.
De mentionat este faptul ca, in acest moment, Casa Nationala de Asigurari nu finanteaza spitalele private ci deconteaza o parte din chletuielile asiguratilor care aleg sa opteze pentru tratare in mediul privat si nu cel public, decizia acestuia de a sista „finantarea” spitalelor private starnind mari controverse in randul populatiei.
Din anul 2014, intra in vigoare o directiva europeana care va obliga CNAS sa deconteze, la cuantumul din Romania, toate prestarile de care beneficiaza cetatenii romani, oriunde in spatiul european.
„Din 2014, sistemul de sanatate din Romania va fi expus la concurenta europeana si banii CNAS vor fi drenati catre institutii medicale din alte tari. Dam exemplul spitalului din Szeged care are pacienti din Romania si va avea si mai multi fiind la doar 40 de km de granita. Peste toate acestea, ideea domului Nicolaescu de a nu deconta serviciile finite de la privati nu inseamna ca bugetul CNAS va merge la “stat”. Medicii de familie sunt privati, farmaciile sunt private, medicamentele sunt produse ale firmelor private, spitalele isi achizitioneaza aparatura, instrumentar, consumabile de la privati. Prin sugrumarea initiativei private in sanatate, Romania va pierde, nefiind pregatita pentru competitia cu unitatile medicale din U.E. in care au acces si pacientii romani in calitatea lor de cetatetni ai U.E.”, a spus in incheiere Florin Dragan.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.