Mihai Tudose pentru europarlamentare - ProRomania
office 9 noiembrie 2012
Stancu propune ca Elena Udrea sa fie prima personalitate feminina care sa apara pe o bancnota emisa de BNR
Stancu propune ca Elena Udrea sa fie prima personalitate feminina care sa apara pe o bancnota emisa de BNR
Stancu propune ca Elena Udrea sa fie prima personalitate feminina care sa apara pe o bancnota emisa de BNR

Presedintele PSD Gheorghe Bunea Stancu propune ca Elena Udrea sa fie prima personalitate feminina care sa apare pe o bancnota emisa de BNR, desi printre cele 12 propuneri ale acestui proiect se afla chiar doua brailence: Ana Aslan si Haricleea Hartulari-Darclee.

Declaratia lui Stancu a fost facuta in contextul initiativei organizate de TBWABucuresti, Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate si ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, care a debutat in Centrul Vechi al Capitalei si are titlul „ALTFEM – Semneaza petitia pentru prima personalitate feminina pe o bancnota romaneasca”.

La aceeasi intrebare legata de personalitate feminina care ar trebui sa apare pe o bancnota emisa de BNR, deputatul Mihai Tudose a raspuns: Ana Aslan sau Nadia Comaneci, senatorul Ion Rotaru: Ana Aslan, iar purtatorul de cuvant al PSD Doru Damian: Ana Aslan.

Mii de romani au semnat o petitie care isi propune sa desemneze prima personalitate feminina ce va apare pe o bancnota emisa de BNR. Semnaturile sunt stranse atat pe hartie, cat si electronic, pe site-ul www.altfem.ro.

Campania are doua etape. In prima etapa organizatorii doresc sa stranga peste 50.000 de semnaturi de sustinere, dupa care lista va fi trimisa Bancii Nationale a Romaniei. In etapa a doua va fi aleasa personalitatea feminina care urmeaza sa apara pe viitoarea bancnota emisa de BNR.

Acestea sunt cele 12 personalitati feminine care au marcat istoria si cultura din Romania propuse: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Stefania Maracineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipatescu (rol important in Revolutia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (soprana), Alexandrina Cantacuzino (lidera a miscarii feministe romanesti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cutescu-Storck (prima femeie profesor universitar in invatamantul de arta din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu (prima femeie doctor in drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroina in primul razboi mondial).

Proiectul ALTFEM are ca scop imbunatatirea perceptiei asupra femeilor si cresterea gradului de constientizare a expertilor si operatorilor mass-media, a partenerilor sociali, autoritatilor publice si a femeilor, asupra problematicii egalitatii de sanse si de gen in societatea romaneasca.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.