Silviu Mares 24 octombrie 2017
Teatrul Maria Filotti va fi prezent miercuri seara la Festivalul Naţional de Teatru

Teatrul „Maria Filotti’’ participă la Festivalul Naţional de Teatru , ediția a 27-a, cu spectacolul PRINȚUL NEFERICIT(„La Double Inconstance”) de Marivaux, regia Sânziana Stoican , și va fi prezentat miercuri , 25 octombrie, ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon.

PRINȚUL NEFERICIT„La Double Inconstance”, o comedie în trei acte, construită după tiparele Commediei dell’arte, în care îi regăsim pe Arlequin și Trivelin, personaje esențiale ale acestei forme de improvizație teatrală, are o construcție surprinzător de modernă pentru epoca elaborării sale , fiind reprezentat scenic pentru prima dată în anul 1723, de către comedianți italieni, la celebrul Teatru ”Hotel de Bourgogne” din Paris.

Traducerea piesei a fost realizată de Sabrina Iaschievici, scenografia este semnată de Valentin Vârlan, iar distribuția este asigurată de : Emilian Oprea , Mihaela Trofimov, Silviu Debu , Narcisa Novac, Valentin Terente, Corina Borș și Adrian Ștefan.

Ca și în alte comedii ale lui Marivaux, precum ”Jocul dragostei și-al întâmplării”, ”Insula sclavilor”, ”Triumful dragostei”, ” Falsa servitoare sau Vicleanul pedepsit” și în ”Prințul nefericit” multe dintre caracterele în jurul cărora crește povestea aparțin Commediei dell’arte, astfel întâlnim scene de un comic savuros, rezolvate în cheie comică de celebrul Arlequin, drame nebănuite, iubiri nerostite sau secrete halucinante, trădări nemaiîntâlnite și conflicte fără precedent. 

Criticul Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru, a anunţat, încă din luna iulie, selecţia oficială a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului, un eveniment de anvergură care surprinde realitatea teatrului românesc din stagiunea trecută, declară:

Dincolo de valoarea spectacolelor din selecţie, la această ediție desfășurată sub motto-ul ”Teatrul schimbă lumea” importantă este și atitudinea mult mai implicată în prezentul imediat a creatorilor. Artiştii din România sunt modele nu doar pentru ceea ce fac pe scenă, dar şi pentru ceea ce fac și spun în societatea civilă. Sunt voci ale cetăţii. Iar asta se vede şi se simte limpede. Chiar şi în programul din această selecţie, de pildă.

Festivalul Național de Teatru este produs de UNITER, ARCUB si Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București și este finanţat de Ministerul Culturii și Identitatii Nationale și Primaria Municipiului Bucuresti.

Comentarii