Dan Bistricean 16 aprilie 2014
Nina Cassian a trecut la cele vesnice
Nina Cassian a trecut la cele vesnice
Foto – Ampress

Nina Cassian, pe numele ei real Renée Annie Cassian, născută pe 27 noiembrie 1924 la Galați, a fost o poetă, eseistă și traducătoare româncă.

Încă de tânără frecventează cercuri intelectuale de stânga și intră la vârsta de 16 ani în organizația Tineretului Comunist, pe atunci aflată în ilegalitate.. Primele ei încercări literare sunt încurajate de Tudor Arghezi și Ion Barbu.

Debutează editorial în 1947, cu volumul de versuri suprarealiste „La scara 1/1”. Începe să scrie în paralel și literatură pentru copii, realizând, în plus, traduceri remarcabile din Shakespeare, Bertolt Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos și Paul Celan. În 1969 i se decernează Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Ultimii ani din viaţă şi i-a trăit la New York, unde a început un proiect major – scrierea memoriilor, proiect ale cărui prime două volume, Memoria ca zestre, s-au bucurat de un ecou important. În anul 1994 i se decernează „Leul literar” de către New York Library. În 2005 lansează la Institutul Cultural Român din New York al treilea volum memorialistic, Memoria ca zestre. Cartea a III-a. Editura americană Norton îi propune editarea poemelor sale scrise în limba engleză în cadrul seriei Selected Works, o adevărată performanță pentru o poetă sosită din Estul Europei.

Nina Cassian a încetat din viaţă la 15 aprilie 2014.

Comentarii