Silviu Mares 18 octombrie 2017

Sala Mare a Teatrului Maria Filotti din Brăila va găzdui în acest week-end a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Jazz Johnny Răducanu. În concursul de anul acest vor participa 14 concurenți din Spania, Ungaria, Marea Britanie, Italia și România. Fiecare seară de Festival va începe de la ora 19.00 cu secțiunea concurs și se vor încheia cu recitaluri și concerte.

Vineri, 20 octombrie, după ce primii 7 concurenți vor urca pe scenă, va urma recitalul susținut de DANIEL TORRES SALAZAR, câştigătorul ediţiei 2016 a Festivalului Internațional de Jazz Johnny Răducanu. Seara de vineri se va încheia cu un concert de jazz susținut de THE SWING SHOUTERS din Franţa. Proiectul Swing Shouters  reprezintă un cvintet energic, care încorporează cele mai importante standarde ale jazz-ului și swing-ului anilor ’30-’40, apreciat de iubitorii genului.  Swing Shouters au început un turneu în România, cu un concert ce va avea loc miercuri, 18 octombrie, la Pucioasa, iar vineri seara vor concerta pe scena Teatrului din Brăila.

Sâmbătă, 21 octombrie, după secțiunea concurs, unde vor cânta ceilalți 7 concurenți, va urma un concert susținut de AFRODIZZY (Luiza Zan, Iulian Pavelescu). Născut din dorința de a colora puțin peisajul din jazz-ul autohton  cu nuanțe calde și vesele, ”Afrodizzy” este un proiect născocit de cunoscuta cântăreață/compozitoare Luiza Zan, împreună cu ghitaristul Iulian Pavelescu. Prieteni și colegi încă din timpul facultății, cei doi muzicieni au cântat împreună pe scena festivalului Gărâna în 2003 și și-au propus să reînvie acum pe scenă atmosfera plină de entuziasm, optimism și emoție creatoare, specifică vârstei absolvenței. În ton cu planul ticluit, repertoriul propus este unul dinamic, de sorginte afro/jazz/funk/soul, presărat cu momente în care publicul însuși va prelua bagheta de dirijor și va dicta mersul lucrurilor.

Duminică, 22 octombrie, de la ora 19.00 va avea loc Gala Laureţilor, urmată de două concerte, susținute de CRISTI SOLEANU – I remember Johnny și de MICHAEL CREŢU TRIO – In memoriam Johnny Răducanu. Cristi Soleanu este unul dintre cei mai importanți saxofoniști și muzicieni din jazz-ul contemporan românesc.

Cristian Soleanu – saxofonist, compozitor și profesor, a început studiul muzicii cu clarinet și pian, la vârsta de zece ani, la Liceul de Artă “George Enescu” sub îndrumarea profesoarei Adriana Winkler. De la paisprezece ani se atașează de saxofon, descoperidu-i pas cu pas, ca autodidact, posibilitățile, îmbogățind astfel jazz-ul și muzica improvizată din România.  De-a lungul anilor colaborează și inițiază diverse proiecte muzicale la care participă atât muzicieni din România cât și muzicieni din Europa, America, Japonia.

Este solist al Big Band-ului Societății Române de Radio din anul 1990, iar în anul 2016 obține titlul de Doctor în Muzică, acordat de Universitatea Națională de Muzică București, cu teza: “Improvizația Muzicală, O Perspectivă Compozițională”.

Michael Creţu,  este neporul lui Johnny Răducanu și a început să studieze muzica de la 12 ani şi a continuat în cadrul Conservatorului din Bucureşti. În 1990 a obţinut o bursă la Manchester, unde şi-a  definitivat studiile de contrabas cu profesorul Duncan McTier, la Royal Northern College. Ca artist solo a cântat la Royal Academy of Music şi King’s Place, Londra. A compus muzica pentru ‘Thrasher’, piesă de teatru jucată cu mare succes atât la The Royal Exchange din Manchester cât şi la Camden People’s Theatre, Londra. A cântat la  Edinburgh Fringe Festival, unde prestaţia sa a avut parte numai de cronici favorabile. În calitate de director muzical, compozitor şi contrabasist de muzică clasică şi jazz, Creţu a cântat şi solo dar şi în trio, sextet sau cu orchestră de cameră (The London Shubert Players) în Olanda, Spania, Franţa, Marea Britanie şi Brazilia. Recent a avut o activitate intensă cu Michael Cretu Trio (alături de  toboşarul Myke Wilson şi pianistul George King), concertele având loc mai ales în Marea Britanie. Printre cele mai importante lucrări semnate Michael Creţu se numără şi ”Johnny”, compusă în memoria unchiului său.

Lista concurentilor admiși în concurs:

Banduri:

 1. Alexey Leon Quartet-Spania
 2. Sexpeare –Spania/Marea Britanie
 3. Trio Mezcal-Italia

Soliști instrumentisti:

 1. Pinter Peter- pian- Ungaria
 2. Sanna Domenico-pian- Italia
 3. Lo Chiano Alessandro –trompeta- Italia
 4. Fernando Brox-flaut- Spania
 5. Thomas Thorp- saxofon-Marea Britanie
 6. Gianni Gagliardi-saxofon-Spania

Soliști vocali:

 1. Sarosi Nora- România
 2. Cosmin Farcaș- România
 3. Attila Suba-Ungaria
 4. Simion Izabela Mihaela –România
 5. Sandu Bantaș- România

Premiile care se vor acorda la ediția a V-a a Festivalului Johnny Răducanu sunt:
· Trofeul Johnny Răducanu – 5.000 euro
· Cel mai bun solist instrumentist – 2.500 euro
· Cel mai bun solist vocal – 2.500 euro
· Cea mai buna formație – 3.000 euro
· Premiul pentru cel mai promițător tânăr interpret – 2.500 euro
· Premiul pentru cea mai bună compoziție – 2.500 euro

Această prezentare necesită JavaScript.

Comentarii