Silviu Mares 23 octombrie 2017

Duminică seara s-a încheiat a cincea a Festivalului Internațional de Jazz Johnny Răducanu, o ediție la care au participat 13 concurenți foarte buni, iar misiunea juriului a fost una dificilă în stabilirea celor 6 premianți. Câștigătorul Trofeului Johnny Răducanu a fost italianul Sanna Domenico, care a primit un premiu în valoare de 5000 de euro și va fi invitat și la ediția următoare să susțină un recital.

Gala laureaților de duminică seara a început cu acordarea diplomelor de participare pentru concurenții care nu au câștigat nici un premiu la ediția din aceșt an. Aceștia au fost: bandul Trio Mezcal din Italia, Lo Chiano Alessandro –trompeta- Italia, Gianni Gagliardi-saxofon-Spania, Sarosi Nora- România, Cosmin Farcas- România, Attila SuBa-Ungaria și Sandu Bantaș- România.

Saxofonistul britanic Thomas Thorp a câștigat Premiul pentru Cel mai promițător tânăr interpret, în valoare de 2500 de euro. Premierea a fost făcută de Romeo Cozma, profesor de jazz la Universitatea de Arte din iași, membru al juriului. Britanicul este la a doua participare la festivalul de la Brăila, după ce în ediția de anul trecut nu a obținut nici un premiu.

Premiul pentru Cea mai bună compoziție a fost câștigat de bandu-ul Sexpeare din Spania/Marea Britanie, pentru piesa Oh, Johnny! Premiul este în valoare de 2500 de euro, iar premierea a fost făcută de Anca Romeci.

Premiul pentru Cea mai bună formație, în valoare de 3000 de euro, a fost adjudecat de Alexey Leon Quartet din Spania. Premierea a fost făcută de Mircea Tiberian.

Premiul pentru Cel mai bun solist vocal a fost câștigat de Mihaela Izabela Simion din România. Premiul în valoare de 2500 de euro a fost înmânat de cunoscutulmuzicolog și prezentator de emisiuni de jazz, Florian Lungu.

Premiul pentru Cel mai bun solist instrumentist a fost câștigat de spaniolul Fernando Brox, care a cântat la flaut. Premierea a fost făcută de Doru ionescu, realizator TV, iar valoarea premiului a fost de 2500 de euro.

Marele premiu al Festivalului, Trofeul Johnny Răducanu în valoare de 5000 de euro, a fost adjudecat de italianul Sanna Domenico, care a impresionat juriul al cărui președinte a fost compozitorul Ionel Tudor, cu interpretărea la pian a piesei ”Jocul” de Johnny Răducanu, dar și a compoziției sale proprii. Premiul a fost acordat de Ionel Tudor, care la rându-l său a fost premiat de organizatori cu un buchet de flori cu ocazia aniversării zilei sale de naștere.

Seara de duminică a Festivalului s-a încheiat cu două recitaluri, susținute de saxofonistul Cristi Soleanu și de Michael Crețu Trio.

Această prezentare necesită JavaScript.

Comentarii