Silviu Mares 10 ianuarie 2017
Un zootehnist roman de origine siriana, vrea sa cumpere Armonia Braila
Un zootehnist roman de origine siriana, vrea sa cumpere Armonia Braila
Un zootehnist roman de origine siriana, vrea sa cumpere Armonia Braila

Antreprenorul român de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, a plătit circa 15 mil. euro pentru achiziţia creanţei care are drept garanţie mallul Armonia Brăila, aflat în faliment din 2011. Afaceristul și-a propus să preia proprietatea în contul datoriei, la licitația care va avea loc vineri, 13 ianuarie, conform capital.ro.

Mohammad Alabdi, proprietarul Gellaan Impex, care gestionează o fermă de ovine şi taurine în comuna Ograda din judeţul Ialomiţa, a cumpărat în luna noiembrie creanţa de la recuperatorul Rabon Credit Solutions România, cel care gestionează portofoliul de active neperformante al Volksbank.

Situată pe strada Focșani nr. 127 din Brăila, construcția a fost inaugurată în 2008 și are în componența sa un centru comercial de tip mall cu regim de înălțime P+1 și o parcare supraterană de aproximativ 2100 locuri, totalizând 41.850 metri pătrați în suprafață construită din întregul teren de 197.554,95 metri pătrați. Dezvoltată pentru a satisface nevoile de agrement ale comunității locale din județul Brăila și împrejurimi, proprietatea beneficia de o suprafață închiriabilă de 29.500 metri pătrați, în care erau prevăzute zone de supermarket, galerie comercială și restaurante, și era dotată cu mobilier, birotică, sistem de încălzire și ventilație, generator electric, sistem rețea, toate acestea fiind încorporate în bunul imobil.

Centrul comercial, evaluat administrativ la peste 14 milioane de euro, a fost achiziționat în ultimul trimestru al anului 2016 de către un jucător însemnat din sectorul zootehnic.

După investiţii de 45 milioane euro şi circa zece luni de funcţionare, mallul a fost închis după ce Carrefour a decis să părăsească proiectul. Armonia Brăila a fost dezvoltat de grupul RED, condus de britanicul Andrew Stear, pe baza unor împrumuturi de la Raiffeisen Bank, refinanţate ulterior cu un credit de circa 40 milioane euro de Volksbank. Investitorul nu a apucat să consume decât 30 milioane euro din credit, pentru că a deschis mallul înainte de finalizarea efectivă a construcţiei, iar Volksbank a apucat să îşi recupereze circa 2 milioane euro din chirii pe perioada de funcţionare. Falimentul a lăsat banca cu o datorie de 28 mil. euro, care, înainte ca Volksbank să fie preluată de Banca Transilvania, a fost vândută către recuperatorul de creanţe Rabon, al cărui administrator de portofoliu este APS România.

Vineri, 13 ianuarie, administratorul judiciar al mallului, compania CITR, organizează o nouă licitaţie pentru vânzarea proprietăţii la un preţ de 14,83 mil. euro. Mohammad Alabdi, care acum este cel mai mare creditor, intenţionează să intre în posesia mallului dacă în cadrul licitaţiei nu apar investitori care să ofere peste 15 mil. euro.

Folosirea spaţiului tot ca centru comercial depinde de atragerea unui retailer care să ocupe locul lăsat gol de Carrefour. Teodorov spune că sunt trei companii care ar putea veni aici: Auchan, Cora sau Delhaize. Mallul are o suprafaţă comercială de circa 30.000 mp şi dispune de aproape 20 hectare de teren.

Mohammad Alabdi este inginer zootehnist şi a fondat firma Gellaan Impex în anii 2000. Firma sa a ajuns în 2015 la o cifră de afaceri de 8,45 mil. euro, bazată aproape exclusiv pe exportul de oi şi tauri de carne. La ferma de lângă Ţăndărei, Alabdi se ocupă de îngrăşarea animalelor şi pregătirea lor pentru export în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Gellaan Impex este unul dintre primii zece exportatori ai României, cu o cotă de 5,5% din exportul de animale vii al ţării.

 

Comentarii