Silviu Mares 9 ianuarie 2013

In primele zile ale lui 2013 a cazut masca de pe fata USL-ului, un USL care a avut o masca in opozitie, o alta masca in cele 8 luni de guvernare din 2012. Astazi vedem insa fata reala a USL. Dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta si au fost votati de peste 58% dintre romani, guvernul USL a cam uitat de promisiunile din campanie sau de criticile pe care le aduceau guvernului PDL.

Prin comportamentul lor, cei din USL isi neaga toti anii din opozitie, toata perioada in care au vandut iluzii, au facut propuneri populiste, au criticat guvernarea Boc, iar astazi iau o serie de masuri pe care altadata le criticau.

USL a dat startul majorarii impozitelor si taxelor si al introducerii de taxe si impozite noi, in principal la taxele si impozitele locale, imediat dupa castigarea alegerilor.

Acum, noul guvern mamut condus de Ponta si trei viceprim-ministrii, anunta introducerea impozitului forfetar, pe care l-au blamat si l-au criticat foarte mult in 2009, cand a fost introdus de fostii guvernanti. PNL-ul, la acea data, il ameninta chiar cu o motiune pe ministrul de la acea vreme al IMM-urilor, PSD-istul Constantin Nita, pentru introducerea impozitului forfetar. Oare care va fi abordarea si atitudinea lor in perioada urmatoare?

Asistam la cosmetizarea taxei auto in timbru de mediu, care a fost vehement criticata de lideri ai USL-ului, in decursul timpului.

Aceasta dupa ce anul 2013 debuteaza cu scumpiri destul de consistente si anunturi de scumpiri referitoare la gazul metan, curentul electric, combustibil, produse alimentare de baza.

Unde este TVA-ul redus, impozitul pe profit redus, lucruri pe care le-au promis in campania electorala si pentru care au aceasta majoritate confortabila astazi in Parlamentul Romaniei? Avem un USL care abuzeaza de increderea pe care au castigat-o in randul romanilor la ultimele alegeri dar refuza sa le spuna adevarul despre ceea ce ne asteapta si vorbim aici despre adevarul economic. Lipsa de strategie economica, secretizari de discutii despre buget ne duc cu gandul ca, in continuare, se doreste o perdea de fum.

USL inventeaza conflicte si razboaie cu institutii ale statului, razboaie fictive: cu Institutul National de Statistica, cu institutia Presedintiei Romaniei, cu acea Comisie pentru solutionarea contestatiilor sau cu Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste conflicte pe care USL-ul le declanseaza cu aceste institutii sunt pentru a acoperi lipsa de resurse financiare pentru bugetul care urmeaza, balbaielile in ceea ce priveste plata impozitelor la inceput de an.

USL a camuflat tendinta, prin septembrie, de majorare a taxelor si impozitelor pentru ca se intra un campania electorala, iar acum incearca sa scoata castanele din foc cu mana primarilor, pe care i-a atentionat ca daca nu maresc taxele si impozitele nu vor primi bani de la guvern pentru functionare.

Introducerea impozitului forfetar este o alta nebuloasa, deoarece principalul domeniu in care acest impozit va fi turismul. Adica introduc impozit discretionar doar pentru un anumit domeniu unde, se spune, este o evaziune mai mare. Asta ce inseamna? O recunoastere implicita a faptului ca institutiile statului nu sunt eficiente si nu-si fac treaba pentru colectarea taxelor, impozitelor si pentru combaterea muncii la negru. Asta inseamna recunoasterea implicita a neputintei lor.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.