Mihai Tudose pentru europarlamentare - ProRomania
Silviu Mares 26 decembrie 2017

În 2018 românii vor avea parte de 13 zile libere legale, iar din fericire, multe dintre acestea cad în cursul săptămânii. Primele zile libere din 2018 sunt chiar cele de Anul Nou, adică pe 1 şi 2 ianuarie. Tot în ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Principatelor Române, pe 24 ianuarie, care va pica într-o zi de marţi.

Anul viitor, Paştele catolic şi cel ortodox cad la o săptămână distanţă. Paştele catolic pică pe 1 aprilie, iar ortodocşi sărbătoresc Învierea Domnului în 8 şi 9 aprilie. Ziua Muncii, 1 Mai, cade în 2018 într-o zi marţi. În luna mai mai sunt încă două zile libere cu ocazia Rusaliilor, pe 27 şi 28 mai, care sunt în zilele de duminică și luni. Ziua Copilului, 1 iunie, va fi anul viitor într-o zi vineri.

Adormirea Maicii Domnului se sărbătoreşte miercuri, pe 15 august și va fi zi liberă. De Sfântul Andrei, 30 noiembrie, patronul spiritual al României, care va pica într-o zi de vineri, angajaţii vor avea din nou liber, dar Ziua Națională, 1 decembrie, va pica într-o zi de sâmbătă.

Ultimele zile libere ale lui 2018 sunt cele de Crăciun, 25 şi 26 decembrie, vor pica anul viitor marţi şi miercuri.

ZILE LIBERE în anul 2018

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

8 aprilie 2018 (duminică), 9 aprilie (luni) — Paştele

1 mai — Ziua Muncii

27 mai (duminică), 28 mai (luni) — Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Naţională a României

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Comentarii