Silviu Mares 16 iunie 2020
Vesti nu prea bune: Productie mica de miere de albine

În forma adoptată de Parlament luna trecută se specifică faptul că mierea de albine este definită ”substanță naturală dulce produsă de albine Apis mellifera din nectarul plantelor sau din secrețiile secțiunilor vii ale plantelor sau din excrețiile, pe secțiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hrănesc prin sucțiune din plante, și pe care albinele le colectează, le transformă, combinându-le cu substanțe proprii specifice, le depozitează, le deshidratează, le aduna și le lasă în faguri pentru a se macera și a se maturiza”. 

Producătorii, procesatorii și comercianții sunt obligați să afișeze vizibil pe etichetă țara de origine pentru mierea de albine, dar și dacă este vorba de amestecuri de miere, cu precizarea provenienței. De asemenea, nu se poate scrie pe borcanul de miere ”produs românesc” dacă nu sunt respectate prevederile din Legea 168/2017. De asemenea, medicii veterinari oficiali de la nivelul direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor sunt obligați să efectueze supravegherea și controlul oficial al modului în care producătorii și procesatorii realizează procesarea mierii și să recolteze probe în vederea efectuării analizelor de laborator. 

Comentarii