Silviu Mares 7 mai 2013
Astazi se implineste un an de la preluarea guvernarii de catre USL
Astazi se implineste un an de la preluarea guvernarii de catre USL
Astazi se implineste un an de la preluarea guvernarii de catre USL

 Astazi, 7 mai, se implineste un an de la preluarea guvernarii de catre Uniunea Social Liberala, odata cu investitura, la acea data, a Cabinetului Ponta I. Schimbarea guvernarii a venit dupa ce Executivul condus de Mihai-Razvan Ungureanu a pierdut increderea Parlamentului, la 27 aprilie 2012.

Cu acea ocazie, motiunea de cenzura depusa de USL – ‘Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata’ – a fost adoptata de Legislativ. In aceeasi zi, liderul PSD, Victor Ponta, copresedinte al Uniunii Social Liberale, a fost desemnat de presedintele Traian Basescu drept candidat la functia de prim-ministru.

La 7 mai 2012, Guvernul Ponta I a fost investit de Parlament, cu 284 de voturi pentru si 92 impotriva. In Guvernul Ponta I, PSD a detinut sapte portofolii pline si doua functii de ministru delegat, PNL – noua portofolii, iar PC – un singur portofoliu.

La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, Uniunea Social Liberala a obtinut in total la Camera Deputatilor si la Senat 395 de mandate (273 mandate de deputati si 122 de mandate de senatori), Alianta Romania Dreapta – 80 (56 de deputati si 24 senatori), PP-DD – 68 (47 deputati si 21 senatori), UDMR – 27 (18 deputati si 9 senatori), iar minoritatile nationale -18.

In Guvernul Ponta II, portofoliile sunt repartizate intre cele patru formatiuni ale coalitiei de guvernare dupa cum urmeaza: PNL detine sapte portofolii pline si patru de ministru delegat, PSD detine opt portofolii pline si patru functii de ministri delegati, PC – un portofoliu plin si un post de ministru delegat, iar UNPR un post de vice-premier fara portofoliu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.